Pal Schmitt, noul preşedinte ungar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pal Schmitt (foto), fost campion olimpic la scrimă, preşedintele parlamentului ungar, a fost ales preşedintele Ungariei pentru un mandat de cinci ani.

Schmitt a fost candidatul partidului de guvernământ şi recomandat personal de Viktor Orban, preşedintele Fidesz. El a ieşit victorios chiar după primul tur de scrutin, obţinând uşor cele două treimi de voturi necesare alegerii lui.

Dar, arată observatorii, cele 263 de sufragii (avea nevoie de 258) au aparţinut numai deputaţilor Fidesz şi creştin-democraţi.

Socialiştii şi-au susţinut propriul candidat, pe diplomatul Andras Balogh, iar celelalte două formaţiuni de opoziţie- Jobbik şi LMP- nu au participat la vot, considerând că Schmitt nu este persoana potrivită pentru a îndeplini această funcţie. Mandatul lui Schmitt va începe la 6 august a.c.

Schmitt s-a pronunţat pentru redactarea unei noi constituţii ,"aparţinând naţiunii maghiare unitare".  Noul preşedinte a declarat şi că nu vrea să fie un obstacol în calea activităţii legislative. Analiştii au tras concluzia că se va conforma întru totul planurilor premierului Viktor Orban.

De-altfel, s-a apreciat însăşo alegerea lui s-a datorat faptului că este „omul premierului" şi că nu poate fi pus pe acelaşi plan nici ca pregătire, nici ca prestigiu cu foştii preşedinţi ai Ungariei, Arpad Göncz, Ferenc Mádl sau Lászlo Solyom. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite