Pakistanul ajută în secret talibanii afgani, susţine un raport al NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile de informaţii pakistaneze susţin în secret talibanii afgani, care consideră victoria lor inevitabilă după plecarea militarilor occidentali, arată un raport al NATO dezvăluit miercuri de presa britanică, în timp ce Islamabadul a calificat aceste informaţii drept "nedemne de comentat".

Raportul despre "starea talibanilor", la care au avut acces BBC şi cotidianul The Times, a fost redactat pe baza informaţiilor obţinute de la insurgenţi şi predate comandanţilor NATO în Afganistan luna trecută, relatează AFP.

Acesta a dezvăluit că Pakistanul şi agenţia sa de informaţii ISI cunosc locurile unde se află liderii talibani cu cel mai înalt rang.

BBC precizează că documentul este rezultatul a 27.000 de interogatorii desfăşurate cu peste 4.000 de deţinuţi afgani şi membri ai Al-Qaida, precum şi combatanţi şi civili străini.

"Ofiţerii ISI susţin necesitatea de a continua jihadul şi de a expulza invadatorii străini din Afganistan", afirmă raportul.

O tactică obişnuită a talibanilor este aceea de a se retrage din unele zone, de a aştepta ca forţele NATO să plece şi de a reveni în zonele unde sunt mai populari decât Guvernul de la Kabul, considerat corupt de mulţi afgani, explică acesta.

"Talibanii au primit cu siguranţă lovituri grave în 2011, dar forţa lor, motivaţia, finanţarea şi capacitatea lor rămân intacte", adaugă documentul, potrivit The Times.

"Nu am văzut raportul şi nu putem, prin urmare, să facem comentarii particulare asupra conţinutului său", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little.

Guvernul pakistanez a respins miercuri concluziile acestui raport, afirmând că informaţiile sunt "superficiale" şi "nedemne de a fi comentate".

"Totul este superficial, pentru a vorbi cu moderaţie. Noi ducem o politică de neinterferenţă în Afganistan şi aşteptăm de la alte ţări să adere strict la acest principiu", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului pakistanez de Externe, Abdul Basit.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite