Pakistanul, în stare de şoc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Benazir Bhutto, liderul opoziţiei pakistaneze, a fost împuşcată mortal într-un atentat, la Rawalpindi. Comunitatea internaţională a reacţionat stupefiată. Pakistanul riscă să se

>> Benazir Bhutto, liderul opoziţiei pakistaneze, a fost împuşcată mortal într-un atentat, la Rawalpindi. Comunitatea internaţională a reacţionat stupefiată. Pakistanul riscă să se scufunde în haos.

Atentatul sinucigaş a avut loc la Rawalpindi, o periferie a oraşului Islamabad. În urma acestuia, alte 20 de persoane au murit (agenţiile de presă descriind, de la faţa locului, un peisaj terifiant, cu trupuri sfârtecate zăcând pe stradă), iar 40 au fost grav rănite. Atentatorul a detonat o bombă la doar câteva minute după discursul ţinut de Bhutto.

Din succesiunea evenimentelor relatate de ziariştii prezenţi la faţa locului reiese că ea a fost împuşcată mortal înainte de deflagraţie. Asasinatul are loc cu doar două săptămâni înainte de alegerile legislative din Pakistan, ce urmau să aibă loc la 8 ianuarie. Moartea ei a aruncat deja Pakistanul în haos. Preşedintele Pervez Musharraf a convocat o întrunire de urgenţă pentru a decide dacă alegerile vor fi amânate sau nu. Aseară, în oraşul natal al actualului premier au fost incendiate mai multe clădiri oficiale, dar şi portretele acestuia. Tot aseară, forţele paramilitare pakistaneze au intrat în "alertă roşie".


A scăpat cu viaţă de mai multe ori

Liderul opoziţiei pakistaneze a fost ţinta mai multor atacuri sinucigaşe, dintre care cele mai sângeroase, comise de doi kamikaze, au făcut mai mult de 139 de morţi, pe 18 octombrie, la Karachi, în timpul unui miting al simpatizanţilor săi. Atunci, Bhutto a scăpat cu viaţă doar pentru că s-a aflat într-un camion blindat, în fruntea manifestanţilor.

După acest atentat, autorităţile şi-au multiplicat avertismentele, declarând că deţin informaţii "precise" conform cărora teroriştii islamici vor mai atenta la viaţa ei. De asemenea, la mijlocul lunii decembrie, două explozii simultane au omorât şapte persoane şi au rănit alte 10 în apropierea unui post de control din oraşul Quetta, din provincia Baluchistan. Benazir Bhutto urma să sosească în oraş a doua zi, pentru un miting electoral.

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate

Decesul neaşteptat al fostului premier pakistanez a bulversat mediile politice internaţionale. Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit ieri la prânz (19.00, ora României) pentru consultări privind situaţia nou creată în Pakistan. O reacţie rapidă a venit chiar din partea preşedintelui pakistanez, Pervez Musharraf, care a condamnat dur atentatul terorist şi a cerut populaţiei să menţină calmul, deşi în Pakistan au izbucnit demonstraţiile de protest.

El a propus totodată trei zile de doliu naţional. Casa Albă şi Kremlinul au blamat, de asemenea, atentatul. Moscova, prin purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mihail Kaminin, şi-a manifestat dorinţa ca "autorităţile pakistaneze să ia măsurile necesare pentru a garanta stabilitatea în ţară".

La rândul lor, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Vaticanul au condamnat "atentatul odios" care a costat viaţa fostului premier pakistanez. Marele rival al Pakistanului, India, a calificat drept "act abominabil" asasinatul. Emiratul Dubai, unde Bhutto şi-a petrecut mare parte din anii de exil, este în stare de şoc. La New York, cursul petrolului era ieri în creştere, asasinatul din Pakistan agitând spectrul unor tensiuni geopolitice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite