Pakistanul se cufundă în criză politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar o săptămână de la demisia preşedintelui Pervez Musharraf, coaliţia guvernamentală formată în februarie s-a destrămat Partidul lui Navaz Sharif s-a retras de la guvernare din

La doar o săptămână de la demisia preşedintelui Pervez Musharraf, coaliţia guvernamentală formată în februarie s-a destrămat

Partidul lui Navaz Sharif s-a retras de la guvernare din cauza unor dispute cu principalul său partener, formaţiunea condusă de soţul lui Benazir Bhutto.

Partidul fostului premier Nawaz Sharif, ( PML-N), unul dintre stâlpii coaliţiei de guvernare din Pakistan care l-a determinat pe preşedintele Pervez Musharraf să demisioneze, s-a alăturat luni opoziţiei, fragilizând şi mai mult o ţară care se confruntă cu o escaladare a violenţelor islamiste, relatează AFP.

Pe termen scurt, această decizie, care plana încă de la formarea guvernului, după alegerile din luna februarie, nu va schimba fundamental peisajul politic: Partidul Poporului Pakistanez (PPP), condus de soţul fostului premier Benzir Bhutto, asasinată pe 27 decembrie 2007, dispune în continuare de majoritate în Adunarea Naţională datorită susţinerii unor formaţiuni mici.

Dar pe termen lung, sarcina PPP, care va depinde de partidele mici, cu interese foarte diferite, nu va fi una uşoară.

Bătaie pe funcţia de şef al statului

Pentru a sublinia şi mai mult această ruptură, Sharif a decis să prezinte propriul candidat la prezidenţiale: fostul preşedinte al Curţii Supreme, Saeed uz Zaman Siddiqui.

Retragerea lui Sharif intervine după luni de neînţelegeri între cele două mari formaţiuni din coaliţia de guvernare. Unul dintre cele mai importante puncte de disensiune a fost soarta celor 60 de judecători ai Curţii Supreme din Pakistan, demişi de Musharraf. PPP şi PML-N au desfăşurat săptămâna trecută negocieri intense în acest dosar, fără a ajunge însă la un rezultat. Shari a cerut numirea imediată în funcţie a
magistraţilor.

Soţul lui Benazir Bhutto suferă de "afecţiuni mentale"

Asif Ali Zardari, soţul fostului premier asasinat, Benazir Bhutto, şi totodată favoritul în cursa prezidenţială din Pakistan, "suferă de afecţiuni mentale grave", potrivit unor rapoarte medicale efectuate în urmă cu un an, citate de publicaţia britanică "The Telegraph". Zardar, copreşedinte al Partidului Poporului din Pakistan, a fost diagnosticat cu o serie de boli psihice, inclusiv demenţă, depresie şi stres post-traumatic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite