Pakistan: turiştii dau năvală în „Binlandia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atmosfera din jurul casei lui Osama bin Laden seamănă cu cea a unui carnaval. Pakistanezii se înghesuie să vadă locuinţa liderului Al-Qaida şi dezbat intens informaţiile din presă. Curioşi de toate vârstele mişună prin jurul curţii cu pereţi înalţi, sigilată şi păzită de poliţie. Au apărut şi vânzătorii ambulanţi. 

Maşini parcate pe câmp, vânzători ambulanţi oferind gustări, familii de tineri ieşite la plimbare. Aşa descriu corespondenţii de presă atmosfera din împrejurimile casei din Abbottabad a lui Osama bin Laden.

„Vrem să aruncăm o privire. Nu-ţi vine să crezi că trăia în lux, chiar acolo. Şi nimeni nu ştia. E foarte ciudat", spune Nabila Khan, o femeie care locuieşte în apropiere, citată de cotidianul britanic „The Guardian".

Un om în vârstă vinde gustări. Copii mici aleargă printre echipele televiziunilor occidentale. Un băiat care ţine în mână o minge de baschet se uită la case. Multora încă nu le vine să creadă că Bin Laden trăia chiar în mijlocul lor.

„Pare de necrezut. Parcă e un film de la Hollywood", spune Sanaullah, un bărbat de 40 de ani", citat de aceeaşi publicaţie.

„Bilal Mustafa e o veste liniştitoare pentru cei care se tem că locul unde a fost omorât Osama bin Laden se va transforma într-un sanctuar al jihadiştilor", scrie cotidianul spaniol  „El Mundo".

Angajat al unui concesionar de maşini din Lahore, el a făcut o călătorie de şapte ore care se termină la porţile casei lui Osama. Dar nu a venit nici înarmat şi nici să-l onoreze ca martir pe liderul Al-Qaida.

Vrea numai să-şi facă o poză. Şi, dacă s-ar putea, fără ca alte persoane să intre în cadru. „Speram să vedem mai mult", spune un alt turist citat de „El Mundo", privind spre zidurile de trei metri şi spre gărzile care-i împiedică pe curioşi să intre în curte.

Vecinii se întrec să vândă „gogoşi"

Atmosfera de carnaval contrastează cu imaginea unui notoriu terorist ucis de americani acum câteva zile. Locuitorii din zonă abordează jurnaliştii cu poveşti care de care mai improbabile.

Unii pretind că l-au cunoscut pe şeful Al-Qaida în persoană, sau că au lucrat în casa acestuia. Alţii sunt comercianţi care nu-şi pot ascunde mândria când menţionează că puii lor au fost serviţi la masa lui Bin Laden. O femeie din zonă, Saadia, spune că a avut o relaţie „aproape de amiciţie" cu una dintre soţiile teroristului saudit.

"Avea două soţii şi, din când în când, vorbeam cu una dintre ele. Mi-a povestit că fiii ei aveau un profesor acasă şi că nu mergeau la colegiu", spune ea. Descrierile casei au fost mult exagerate de americani, transmit jurnaliştii aflaţi în zonă.

Nici vorbă de vilă de lux

La scurt timp după raid, un oficial american a declarat că Bin Laden trăia într-un „complex unic, extraordinar", în valoare de 1 milion de dolari, ceea ce a făcut ca mass-media să vorbească despre „vila de lux"  a lui Bin Laden. Dar, în Abbottabad, proprietatea era cotată la numai un sfert din această sumă.

„Valorează cel mult 20 de milioane de rupii" (250.000 de dolari), a spus Muhammad Anwar, un agent imobiliar din Abbottabad, cu 22 de ani de experienţă. „Nu are piscină. Nu e o zonă elegantă. Noi o numim o zonă de mijloc", a declarat el pentru „The Guardian". Când a auzit la cât au estimat-o americanii, a început să râdă. „Poate e o estimare din satelit. Dar aici, pe sol, acesta este preţul".

Una dintre fotografiile victimelor din vila lui Osama bin Laden



Un canal de ştiri pakistanez a transmis că proprietatea are 10 dormitoare, fiecare cu o bucătărie şi că nu au fost văzute niciun fel de alimente proaspete. Neobişnuit pentru Pakistan, casa are şi sistem de încălzire centrală. Acesta e considerat un lux, deşi la Abbottabad, care se află la poalele Munţilor Himalaya, este frig iarna. Una dintre camere părea a fi utilizată ca sală de clasă, posibil pentru copii.

Un medic care a vândut, în 2005, terenul  pe care e construită vila a identificat cumpărătorul drept Mohammad Arshad, un nume care se potriveşte parţial cu al curierului care, fără să vrea, i-a condus pe agenţii CIA la Bin Laden. Documente obţinute de Associated Press arată că Arshad a cumpărat terenuri învecinate în patru etape, între 2004 şi 2005. Potrivit doctorului Qazi Mahfooz Ul Haq, cumpărătorul era un tip „modest şi umil", care spunea că achiziţionează terenurile pentru unchiul său.

Un muzeu pentru Abbottabad

image

Printre întreprinzătorii care au răsărit în jurul complexului sunt numeroşi pakistanezi care promit fotografii exclusive ale interiorului vilei sau care oferă interviuri cu presupuse persoane care aveau grijă de locuinţă.  Pakistanul a mobilizat zeci de poliţişti care lucrează la investigaţie, după raidul american de luni. Guvernul de la Islamabad nu a anunţat ce planuri are în privinţa vilei.  În timp ce unii dintre vecini cer ca ea să fie dărâmată, alţii au văzut o oportunitate comercială şi sugerează un muzeu care să atragă turişti.

Situat la poalele Munţilor Himalaya, Abbottabad a fost dintotdeauna o destinaţie turistică populară, de când a fost fondat de oficialul britanic James Abbott, în 1853. Pensionari şi turişti de weekend se bucură de peisajul, clima şi de puţinul care a mai rămas din arhitectura colonială a secolului al XIX-lea. Oraşul poate conta de acum pe o nouă atracţie: „Binlandia  - parcul tematic al terorismului", după cum sugerează „El Mundo".

Încălzire centrală

Neobişnuit pentru Pakistan, casa lui Bin Laden are şi sistem de încălzire centrală. Acesta e considerat un lux, deşi la Abbottabad, care se află la poalele Munţilor Himalaya, este frig iarna. Una dintre camere pare a fi fost utilizată ca sală de clasă, posibil pentru copii.

Amal Al-Sadah, un „cadou" pentru terorist

Bin Laden s-a căsătorit cu Amal Al-Sadah cu un an înainte de atentatele de la 11 septembrie, pe când ea avea 17 ani, iar el, 43. Pe post de peţitor - un fost profesor al tinerei provenite dintr-o familie săracă. Acesta a ales-o pe Amal pentru că era o admiratoare a lui Osama, pe care îl considera foarte credincios şi înţelept. În schimbul „darului" - era cea mai mică dintre fete -, familia a primit 5.000 de dolari. Amal a plecat în Afganistan, dar nu a participat la propria nuntă, petrecerea fiind o afacere între bărbaţi. Aceştia au recitat poezii, au cântat, au sacrificat mai mulţi miei şi au tras focuri de armă în aer.

Soţia lui Osama, disputată de SUA şi de Pakistan

După ce l-au ucis pe Osama, agenţii americani au vrut s-o ia cu ei pe Amal Al-Sadah, ultima dintre cele cinci soţii ale liderului Al-Qaida. Din cauza elicopterului defectat, trupele speciale au lăsat-o pe tânăra de 27 de ani, împuşcată în picior în timpul operaţiunii, în casa din Abbottabad. Astfel că Amal a fost capturată de forţele pakistaneze care au ajuns la vilă la scurt timp după plecarea capturată americanilor. În prezent, ea este internată într-un spital militar din Rawalpindi, un oraş în apropiere de capitală. Americanii au transmis Islamabadului că doresc să o interogheze, doleanţă ce a aprins din nou spiritele şi aşa încinse între cele două ţări. Pakistanul a refuzat cererea americană şi a explicat că tânăra va putea fi interogată doar dacă autorităţile din Yemen, ţara ei de origine, îşi vor da acordul. După ce se va reface, Amal va fi trimisă în Yemen.

Dacă preşedintele Barack Obama a decis să nu dea publicităţii - din motive de securitate - fotografiile cu cadavrul lui Bin Laden, un oficial al serviciilor secrete pakistaneze a decis să scoată un ban din această afacere. Cel puţin aşa susţine Reuters. Agenţia a publicat mai multe fotografii şocante cu cadavrele celor ucişi în vilă, precizând că a cumpărat pozele de la un oficial care a dorit să rămână anonim.

Reuters afirmă că fotografiile sunt autentice, deoarece au acelaşi număr de pixeli, semn că nu au suferit prelucrări digitale, iar luminozitatea este specifică zonei, pentru acel fus orar. Prima fotografie este datată 2 mai, 2:30 a.m., aproximativ o oră după operaţiunea americanilor. În imagini, apar trei bărbaţi ucişi îmbrăcaţi în haine pakistaneze. Unul dintre ei ar putea să fie băiatul lui Bin Laden. Fotografiile realizate între 5:21 şi 6:43 arată epava unui elicopter prăbuşit.

Dezbrăcat sau ucis

Aceste fotografii susţin afirmaţiile potrivit cărora Osama şi cei care se aflau cu el nu erau înarmaţi. Chiar dacă nu era înarmat el trebuia împuşcat, deoarece ar fi putut avea lipit de corp un explozibil, a explicat un oficial american sub acoperirea anonimatului. Potrivit acestuia, liderul reţelei teroriste Al-Qaida ar fi fost cruţat doar dacă ar fi fost dezbrăcat, notează „Los Angeles Times".

Presa americană este acum în căutarea identităţii câinelui care a participat la operaţiune. Potrivit Fox News, câinele-erou este fie un ciobănesc german, fie unul belgian, rase folosite de trupele americane pentru depistarea explozibilor. De altfel, ei sunt echipaţi cu veste antiglonţ şi poartă camere de luat vederi în infraroşu, care oferă informaţii trupelor.  Între timp, oficialii SUA continuă declaraţiile contradictorii. A venit rândul lui Hillary Clinton care susţine că „nu are idee" la ce se uita în momentul în care ţinea mâna la gură, dar cel mai probabil strănuta din cauza unei alergii. 

Marea Martirului

Casa Albă a decis să arunce cadavrul lui Bin Laden în Marea Arabiei pentru ca mormântul lui să nu atragă adepţi. Abdal Hakim Murad, profesor la Universitatea Cambridge, a declarat că radicalii musulmani au rebotezat Marea Arabiei în Marea Martirului. El nu exclude în viitor organizarea unor pelerinaje la malul mării. „S-ar putea strânge pe plajă pentru a contempla virtuţile eroului lor", e explicat Murad.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite