VIDEO Pagube de peste un miliard de euro după cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un seism cu magnitudinea de şapte grade pe scara Richter, unul dintre cele mai violente din istoria Noii Zeelande, a afectat în noaptea de vineri spre sâmbătă oraşul Christchurch, al doilea ca mărime din ţară.

Mai multe persoane au fost rănite, dar nimeni nu şi-a pierdut viaţa. În schimb, pagubele materiale sunt importante, putând atinge două miliarde de dolari neozeelandezi (1,12 miliarde de euro), potrivit primelor estimări. În toiul nopţii, locuitorii au ieşit panicaţi pe străzile pline de cioburi de sticlă şi dărâmături.

Jafuri după seism

Numeroase maşini au fost distruse, mai multe poduri s-au prăbuşit, iar conductele de gaze au fost rupte în mai multe locuri. Peste jumătate dintre locuitori au rămas fără electricitate. Aeroportul internaţional din Christchurch a fost închis pentru mai multe ore, iar circulaţia trenurilor a fost suspendată în aşteptarea verificării stării reţelei. Poliţia a fost mobilizată în centrul oraşului, din cauza informaţiilor privind jafuri, a precizat inspectorul Mike Coleman, care a cerut locuitorilor să rămână acasă.

„Există scurgeri de gaze, conducte de apă avariate, canalizări care refulează în case şi multe cabluri şi stâlpi de electricitate distruşi. Este foarte periculos să ieşi pe stradă", a declarat primarul Bob Parker. Dacă puternicul seism nu a provocat victime, prăbuşirea unui avion de turism s-a soldat cu moartea a nouă persoane, între care patru străini. Aparatul s-a prăbuşit în apropierea pistei aeriene din zona gheţarului Fox, un loc turistic aflat pe lista UNESCO.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite