„Pădurea de PIN“ de pe Insula Ororilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia a descoperit pe Insula Csepel, lângă Budapesta, cadavrele a patru persoane îngropate de vii de o grupare mafiotă. Mafioţii torturau şi îngropau oamenii până la gât în primă instanţă, apoi le cereau codurile PIN. Aşa au făcut şi cu un român, care ulterior a reuşit să scape.

Un şir de crime odioase a stârnit groaza opiniei publice din Ungaria. Într-o pădure de pe Insula Csepel de pe Dunăre, în apropierea capitalei ungare, poliţia a scos din pământ rămăşiţele a patru persoane despre care se crede că ar fi fost îngropate de vii. Deşi nu departe de luminişul în care s-au găsit cadavrele şi-au făcut sălaşuri oameni fără adăpost şi prin apropiere se afla şi o cârciumă, nimeni nu a auzit strigătele de ajutor ale victimelor. Poliţia a arestat un cămătar de origine macedoneană despre care se presupune că ar fi şeful unei bande de tâlhari. Din bandă ar fi făcut parte persoane fără adăpost care locuiesc în zonă şi care au acţionat în cartier şi există ipoteza că cele patru victime îngropate ar face parte tot din rândurile persoanelor fără adăpost. Trei persoane din această bandă au fost arestate încă din această primăvară, iar zilele trecute alte două persoane şi şeful bandei au ajuns în arest preventive.

Arestarea şefului - datorată unui ardelean

Arestarea şefului bandei s-a făcut cu ajutorul unui tânăr din Ardeal care a căzut victimă cămătarului, dar a reuşit să supravieţuiască. M.M. şi-a descris calvarul pe pagina lui de Facebook. „Niciodată nu mi-a fost frică de moarte, dar am constatat că în ultimele clipe de viaţă omul face tot ce poate ca să-şi salveze viaţa", a scris el.

A povestit apoi cum s-a împrietenit cu un bărbat despre care l-a împrumutat cu sume mici. În ziua în care şi-a luat leafa, bărbatul l-a invitat într-o colibă la Csepel, unde locuiau un bărbat şi o tânără, ambii persoane fără adăpost. Acolo, i s-a aruncat un laţ pe gât iar cămătarul împreună cu bărbatul au început să-l sugrume. Cei doi l-au jefuit, i-au luat mobilul, banii şi cardul şi l-au constrâns să declare codul PIN al cardului. Tânărul care-şi pierduse cunoştinţa, a fost aruncat într-un şanţ săpat dinainte, aşezat pe vine şi îngropat până la piept. Şeful i-a spus ajutorului lui că a învăţat această metodă în armată şi a explicat că, în acest fel pământul devine mai greu şi victima se va sufoca încetul cu încetul.



Nu l-a ajutat nimeni

„Nu m-au omorât fiindcă nu erau siguri că cifrele codului PIN pe care le-au obţinut după ce m-au torturat sunt corecte", a scris M.M. pe Facebook. Tânărul a reuşit să-şi desfacă legăturile de pe mâini, s-a dezgropat şi cu picioarele încă legate, a fugit. De cum s-a simţit în siguranţă, şi-a eliberat şi picioarele şi a alungat câinele pus de pază care-l urmărea.

După ce a ajuns într-o zonă locuită, a cerut trecătorilor să-i împrumute un telefon mobil ca să anunţe poliţia. Toată lumea l-a refuzat, speriată probabil de înfăţişarea lui, plină de sânge şi de noroi. Aşa că abia de-acasă a putut suna la poliţie. În mai puţin de 24 de ore, făptaşii au fost arestaţi.

Potrivit unor informaţii, chiar şeful  bandei de tâlhari ar fi arătat poliţiei locul unde au fost îngropate cadavrele. Unii comentatori vorbesc despre eventualitatea unei înţelegeri între cel arestat şi poliţie, aceasta deoarece individul nu a fost deocamdată acuzat de asasinat.

Nu au fost încă identificate cadavrele găsite şi nici nu s-a explicat foarte exact cum au murit cele patru persoane. De teama unor eventuale răzbunări din partea unor complici, tânărul ardelean şi familia lui au fost adăpostiţi de către membrii unui cult baptist într-un loc secret.

image



Şeful, din forţele lui Arkan

Iniţial despre cămătar s-a spus că ar fi fost sârb. Potrivit Ambasadei Serbiei de la Budapesta, cămătarul nu este de naţionalitate sârbă, ci macedonean. Surse ale poliţiei de la Budapesta susţin că acesta ar fi luptat în războiul din fosta Iugoslavie în formaţiunea paramilitară  a lui Arkan, cunoscut pentru cruzimile sale înfăptuite împotriva populaţiei civile. 

Garda Voluntară Sârbă a căpitanului Arkan (Zeliko Raznatovici) a terorizat şi omorât în Croaţia şi Bosnia croaţi şi musulmani. Unitatea a fost desfiinţată în 1995, iar Arkan- împuşcat în 2000 într-o cameră a Hotelului Intercontinental din Belgrad. Macedoneanul se pare că era de-acum în atenţia Biroul Naţional de Investigaţii de la Budapesta, scrie cotidianul „Nepszabadsag", deoarece era numitorul comun în dispariţia misterioasă a celor patru victime. Trecutul lui a atras atenţia mai multor servicii de securitate din Ungaria, menţionează cotidianul budapestan.

Poliţia păstrează tăcerea

În ultima conferinţă de presă, Zoltán Csiszner, purtătorul de cuvânt al Biroului Naţional de Investigaţii, nu a furnizat prea multe detalii şi ziariştii nu au avut voie să pună întrebări. El a confirmat că persoane fără locuinţă care ocupă o parte din pădurea unde s-au găsit cadavrele fac parte din banda de tâlhari.

În consecinţă, premierul Viktor Orbán a dat dispoziţii ministrului de Interne, Sandor Pinter, să supravegheze mai atent toate locurile unde trăiesc persoane fără adăpost, ceea ce a stârnit reacţia unor reprezentanţi ai societăţii civile, cotidianul „Napszava" întrebându-se dacă Orbán vrea să-i scoată ţapi ispăşitori pe cei din pătura săracă a populaţiei. Poliţia a început să reia toate cazurile de dispariţii de persoane nerezolvate din ultimii ani, pentru a vedea dacă nu au vreo legătură cu şeful de bandă macedonean.

image



Potrivit informaţiilor organelor de anchetă, nu se ştie încă originea acestuia cu certitudine, chiar dacă el se declară macedonean, pentru că nu dispune de nici un fel de acte. Pe de altă parte, revista „Bors" a scris că acesta ar fi ungur din Voivodina care are paşaport macedonean. Din surse belgrădene, revista a confirmat că a fost voluntar în armata teroristului Arkan şi că a fugit în urmă cu trei ani din Belgrad la Budapesta.

Experienţa unui ardelean

Corespondentul cotidianului „Magyar Nemzet" a fost cel care a relatat că a vorbit cu un tânăr de origine maghiară din România, care ar fi scăpat din mâinile ucigaşilor, după ce a fost îngropat de la gât în jos în pământ. Românul a fost identificat doar cu iniţialele - M.M., pentru a fi protejat de eventuale represalii. El a povestit că a fost îngropat până la gât pe insula Csepel (nume dat după cel al grăjdarului lui Arpad, principele sub care ungurii au intrat în bazinul carpatic). În acest timp, atacatorii au mers la bancomate şi au scos bani de pe cardurile sale, folosind PIN-urile obţinute prin tortură.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite