Pactul vikingilor, udat cu petrol la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările baltice şi cele scandinave vor să creeze o structură militară regională după modelul NATO pentru a-şi revendica resursele de petrol din zona arctică. Protejarea resurselor este unul dintre scopurile declarate ale cooperării militare în nordul Europei. Subiectul este pe agenda summitului desfăşurat la Londra.

Proiectul alianţei militare presupune unităţi militare, de frontieră, servicii secrete dar şi un sistem informatic de coordonare a acţiunilor în Arctica. Ideea unei asemenea structuri a mai fost vehiculată şi în trecut. În urmă cu doi ani, fostul ministru norvegian al Apărării,  Thorvald Stoltenberg, a propus încheierea unui aşa-numit „Pact Nordic".

Planul Stoltenberg

Potrivit „planului Stoltenberg", alianţa militară include  forţe de menţinere a păcii, de protecţie comună a frontierelor maritime precum şi centre comune de prevenire a atacurilor cibernetice. Tema a fost discutată la mai toate summiturile ţărilor nordice. Stoltenberg nu se sfieşte însă să admită că înfiinţarea unui mini-NATO constituie o replică la eforturile Rusiei de a exploata resursele de combustibil din Arctica. „Posibilităţile noastre trebuie să fie adecvate responsabilităţilor, inclusiv în ceea ce priveşte provocările din Arctica, ce se eliberează de sub gheţuri", a precizat fostul ministru norvegian. O decizie finală privind crearea noii alianţe va fi luată în luna aprilie, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele scandinave şi baltice.

Cameron joacă la două capete

„Alianţa presupune închegarea unui parteneriat cu statele NATO de la Marea Baltică, însemnând mai degrabă cooperare în domeniul securităţii la nivel regional decât naţional", a explicat Soren Gade, fost ministru al Apărării în Danemarca. De ce găzduieşte Marea Britanie acest summit, la care participă nouă ţări printre care Suedia, Norvegia, Estonia, Letonia şi Lituania? „Pentru că nu găseşte aliaţi în Germania şi Franţa, David Cameron, premierul de la Londra, a căutat cauze comune în nordul Europei. El a preluat deja modelul de învăţământ al statelor scandinave", explică analiştii de la „Financial Times". Britanicii joacă însă tare. Zilele trecute, compania rusă Rosneft şi grupul British Petroleum tocmai au semnat un acord de exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaz în Arctica.

Federalizarea Scandinaviei

La alt nivel se discută şi despre federalizarea Scandinaviei (incluzând Insulele Feroe, Aaland şi Groenlanda). Ideea unirii ţărilor nordice după modelul Statelor Unite sau al Elveţiei vine de la istoricul suedez Gunnar Wetterberg, care, într-o carte publicată în 2009, prezintă avantajele politice, economice şi militare ale creării unei asemenea federaţii. Cele cinci ţări din nordul Europei ar putea deveni o putere economică importantă pe Continent şi în organizaţiile economice ale lumii: PIB-ul celor cinci state cu o populaţie totală de 25 de milioane de locuitori ar depăşi 1,6 miliarde de dolari.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite