Pact Rusia-SUA privind dezarmarea nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negociatorii americani şi cei ruşi au ajuns la un acord referitor la un nou tratat de reducere a arsenalelor nucleare strategice.

Un anunţ oficial ar putea fi făcut astăzi, scrie presa americană. Noul document va înlocui tratatul START 1, încheiat în 1991, care a expirat în decembrie, şi va include, cel mai probabil, înţelegerea la care preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev au ajuns anul trecut, de a reduce numărul de rachete la circa 1600 în următorii şapte ani.

Atât surse de la Kremlin, cât şi de la Washington au afirmat că ceremonia de semnare a noului tratat START 2 ar putea avea loc la Praga, însă data nu a fost încă stabilită. Praga este locul în care preşedintele Obama a ţinut un discurs în primăvara trecută privind viziunea sa de neproliferare nucleară.

Diplomaţie antinucleară

Negocierile privind START 2 au fost întârziate de protestele Rusiei faţă de proiectul scutului antirachetă al SUA în Europa de Est. Administraţia Obama a renunţat la instalarea unui dispozitiv în Cehia şi Polonia, pe care Rusia îl considera îndreptat împotriva sa. Noul proiect american vizează rachete cu rază scurtă şi medie şi prevede, printre altele, amplasarea a trei baterii de rachete în România.

După semnarea START 2, SUA vor începe un nou efort diplomatic anti nuclear. Pe 12 şi 13 aprilie, Obama a invitat la Casa Albă peste 40 de şefi de stat pentru a discuta revizuirea Tratatului de Neproliferare Nucleară, înaintea unei conferinţe mondiale ce va avea loc în mai.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite