Pachebotul aerian are „mici anomalii“ la motoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania aeriană Qantas susţine că a descoperit mici probleme la trei dintre motoarele aeronavelor sale Airbus A380. Examinarea avioanelor a început în urma incidentului de săptămâna trecută, când unul dintre motoarele unui avion A380 a explodat în aer.

Compania australiană susţine că experţii săi au descoperit „mici anomalii" la trei dintre motoarele aeronavelor Airbus A380, fabricate de Rolls-Royce . Qantas a decis să prelungească măsura de menţinere la sol a aparatelor, luată după incidentul de săptămâna trecută, când un motor al unei astfel de aeronave a explodat în zbor. A380, supranumit şi „pachebotul aerian" este cel mai mare avion de linie din lume, cu o capacitate de peste 500 de pasageri.

Directorul executiv al Qantas, Alan Joyce, a declarat că „există ulei acolo unde nu ar trebui să fie", la motorele altor două aeronave de acelaşi tip din flota sa. „Este vorba despre motoare noi, instalate pe avioane noi. Nu ar trebui să existe acest tip de probleme în acest stadiu. Este un indiciu despre zona asupra căreia să ne concentrăm verificările. Credem că ar putea fi vorba de o problemă de materiale sau o problemă de concepţie a motoarelor", a continuat el. La 4 noiembrie, un avion Airbus A380 al Qantas a revenit pe aeroportul din Singapore, după ce unul dintre cele patru motoare a explodat la numai câteva minute după decolare.

Pilot urmărit de ghinion

A două zi după acest incident, un avion Boeing 747 aparţinând tot companiei Qantas a fost de asemenea nevoit să revină pe aeroportul din Singapore, tot imediat după decolare. Şi de data aceasta a avut loc o avarie în timpul zborului, la un alt tip de motor Rolls-
Royce, care a luat foc. Printr-o ironie a sorţii, la bordul avionului Boeing se afla, ca pasager, căpitanul avionului A380 implicat în primul incident, Richard de Crespigny, însoţit de 19 membri ai echipajului său. Căpitanul Crespigny se află în continuare la Singapore şi „doreşte cu disperare" să se întoarcă în Australia, după cum a declarat jurnaliştilor soţia sa, însă nu există suficiente locuri la cursele aeriene.

Conducerea Qantas a negat orice legătură între cele două incidente, deşi ambele avioane aveau motoare Rolls-Royce. Qantas nu a avut niciodată un accident mortal în cei 90 de ani de existenţă, însă s-au petrecut mai multe incidente grave.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite