Pacea, contestată în Gaza şi Ierusalim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Zeci de mii de palestinieni şi israelieni au protestat în stradă faţă de conferinţa organizată de preşedintele Bush la Annapolis . Dorinţa administraţiei Bush de a relansa procesul

>> Zeci de mii de palestinieni şi israelieni au protestat în stradă faţă de conferinţa organizată de preşedintele Bush la Annapolis .

Dorinţa administraţiei Bush de a relansa procesul de pace israeliano-palestinian la conferinţa de la Annapolis a fost primită cu manifestaţii la Ierusalim şi în Gaza. Aproximativ 15.000 de persoane au protestat lângă Zidul Plângerii, în timp ce militanţii Hamas şi-au reafirmat opoziţia faţă de recunoaşterea statului evreu.

Conferinţa de la Annapolis a scos ieri în stradă zeci de mii de palestinieni, care au demonstrat în centrul oraşului Gaza, la apelul mişcării radicale Hamas şi al altor grupări extremiste. Protestatarii, în majoritate tineri, au sosit în oraş venind din toate colţurile Fâşiei Gaza. Simpatizanţi ai Hamas, principala grupare islamistă care a preluat controlul total asupra Gaza din 15 iunie, arborau drapeluri verzi, în timp ce militanţi ai Jihadului islamic s-au reunit sub drapele negre.

Ismail Haniyeh, premierul fostului guvern de uniune, provenit din rândurile Hamas, destituit de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, moderat, a reafirmat că "orice concesie privind drepturile palestiniene este inacceptabilă şi poporul palestinian nu va aplica nicio decizie care ar aduce atingere drepturilor sale". Proteste de amploare au avut loc şi la Ierusalim, unde zeci de mii de persoane s-au adunat în faţa Zidului Plângerii pentru a contesta conferinţa de la Annapolis.

Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, care conduce acum blocul Likud, a afirmat că summitul din SUA este "urmarea concesiilor unilaterale făcute palestinienilor, care nu ridică un deget pentru a pune capăt terorismului sau pentru a recunoaşte statul evreu". Pe de altă parte, forţele israeliene au ucis patru palestinieni în urma unui bombardament şi a unor ciocniri care au avut loc în Fâşia Gaza.

Bush cere compromisuri dificile

Între timp, eforturile depuse de preşedintele Bush pentru rezolvarea conflictului s-au lovit de incapacitatea israelienilor şi palestinienilor de a ajunge la un acord asupra bazelor pentru demararea de negocieri după conferinţa internaţională.

După ce i-a primit separat la Casa Albă pe premierul israelian Ehud Olmert şi pe liderul palestinian Mahmoud Abbas, Bush a chemat la "dificile compromisuri" pentru pace. Conferinţa de la Annapolis, care i-a reunit ieri pe israelieni, palestinieni şi reprezentanţii a circa 50 de ţări sub egida lui Bush, urmăreşte relansarea unui proces de pace aflat în blocaj de şapte ani. Fapt unic în istoria procesului de pace, la Annapolis sunt prezente 16 state arabe, între care Arabia Saudită şi Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite