PKK, duşmanul comun al SUA şi Turciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflată în vizită la Ankara, secretarul de stat american Condoleezza Rice i-a asigurat pe oficialii turci că rebelii kurzi din nordul Irakului reprezintă "o ameninţare comună", iar SUA vor

Aflată în vizită la Ankara, secretarul de stat american Condoleezza Rice i-a asigurat pe oficialii turci că rebelii kurzi din nordul Irakului reprezintă "o ameninţare comună", iar SUA vor ajuta Turcia în lupta împotriva separatiştilor din PKK.

După întâlnirea cu premierul turc Recep Tayyp Erdogan şi cu ministrul de externe Ali Babacan, Rice a precizat că administraţia americană "doreşte să-şi intensifice eforturile" de a ajuta Turcia în lupta împotriva PKK.

"Considerăm că această ameninţare este una comună, iar rezolvarea ei nu serveşte numai intereselor Turciei, ci şi celor ale Statelor Unite", a afirmat oficialul de la Washington. La rândul său, şeful diplomaţiei turce Ali Babacan a afirmat că "vremea vorbelor" a trecut şi că este nevoie de acţiune împotriva separatiştilor kurzi din nordul Irakului.

"Ne aşteptăm la mult din partea SUA", a declarat Babacan. "Administraţia americană joacă un rol-cheie. Trebuie să lucrăm împreună la măsurile şi metodele care produc rezultate efective", a subliniat Babacan. Vizita lui Rice la Ankara pregăteşte terenul unei întâlniri prevăzute luni între primul-ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, şi preşedintele George Bush la Casa Albă.

Turcia a concentrat aproximativ 100.000 de militari la frontiera sa cu Irakul, în vederea desfăşurării unei eventuale operaţiuni transfrontaliere. Bagdadul şi Washingtonul au făcut însă, în repetate rânduri, apel la reţinere din partea Ankarei, cerând Turciei să nu se angajeze într-o operaţiune militară masivă în nordul Irakului. Statele Unite se tem că o ofensivă împotriva rebelilor kurzi va destabiliza singura zonă mai stabilă din Irak.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite