VIDEO Bin Laden a fost ucis/ Urmaşii pregătesc răzbunarea „martirului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Osama bin Laden a fost lichidat, nu însă şi Al-Qaida, una dintre cele mai puternice şi bine organizate structuri teroriste din istorie. Lichidarea liderului Al-Qaida dă startul unei curse pentru succesiune la conducerea organizaţiei teroriste. Jihadiştii ameninţă să-l răzbune pe Osama cu bomba nucleară.

Deşi unii experţi susţin că niciun lider al reţelei teroriste nu are charisma lui Bin Laden, majoritatea sunt de acord că favoritul la succesiunea Al-Qaida este „vicele" lui Osama, egipteanul Ayman al-Zawahiri. Medic de meserie, cofondator al organizaţiei Al-Qaida, Al-Zawahiri (60 de ani) este considerat unul dintre pilonii Jihadului Islamic egiptean. El este şi cel care şi-a făcut auzită vocea la ultimele atentate revendicate de Al-Qaida.

Un indiciu pentru importanţa sa în cadrul organizaţiei este şi recompensa oferită de SUA pentru capturarea sa: 25 de milioane de dolari, la fel ca în cazul lui Bin Laden. El este cunoscut ca fiind creierul reţelei şi cel care a atras sute de acoliţi. Vestea „neutralizării" liderului Al-Qaida a stârnit furia jihadiştilor care au lansat ameninţări la adresa Americii. „Îi vom învăţa pe necredincioşi că mujahedinii vor rămâne aici până la sfârşitul vremii", se arată într-un mesaj pe forumul „Al-Jahad".

Răzbunare împotriva necredincioşilor

„Prin voia lui Dumnezeu, SUA şi aliaţii lor nu se vor mai bucura de securitate după ziua de azi", transmite un alt forum. Un lider al talibanilor, care-şi spune Qudos (n.r. - „Glorie") şi care operează în provincia afgană Baghlan, promite şi el răzbunare, notează „The Guardian". „Pierderea lui Bin Laden este dureroasă pentru mujahedini, dar shahadatul (martiriul - n.r.) lui Osama nu va opri lupta sfântă. Vom continua războiul până vom elibera pământul nostru de kafiri (necredincioşi)", a transmis el, avertizând că mai multe operaţiuni de răzbunare a morţii liderului Al-Qaida vor fi lansate în curând în diverse colţuri ale lumii.

Un „iad atomic"

Şeicul Khalid Mohammed, creierul atentatelor din 11 septembrie, aflat în detenţie la Guantamano, a avertizat, în timpul interogatoriilor, că Al-Qaida a ascuns o bombă nucleară în Europa, pe care o va detona dacă Osama va fi neutralizat, declanşând un adevărat „iad atomic". Iar Washingtonul ia în serios ameninţările. SUA şi mai multe ţări europene şi-au pus ambasadele în stare de alertă ridicată şi şi-au avertizat cetăţenii din străinătate. Mai puţin România, unde ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat că autorităţile trebuie să fie pregătite în orice moment, dar că în România nu se modifică gradul de alertă teroristă. „Aproape sigur" teroriştii vor încerca să-l răzbune pe Osama bin Laden, a declarat directorul CIA, Leon Panetta. „Chiar dacă bin Laden este mort, Al-Qaida nu este", a spus el. Mai mulţi analişti apreciază că Al-Qaida şi-ar putea îndrepta atenţia spre Libia, Siria şi Yemen, ţări în care revoltele antiregim au creat oportunitatea infiltrării reţelei la conducerea ţării.

"Vom continua războiul până vom elibera pământul nostru de necredincioşi.''
Qudos lider al talibanilor

Noua generaţie de lideri

În mijlocul atacurilor cu drone organizate la graniţa afgano-pakistaneză de CIA s-a născut o nouă generaţie de terorişti, despre care Vestul ştie prea puţine, notează „Der Spiegel". Un potenţial lider este pakistanezul Ilyas Kashmiri, implicat în 2009 în atentatele din Mumbai. Pe val este şi Saif al-Adl, fundamentalist adăpostit de Iran, al treilea în ierarhia Al-Qaida, despre care se bănuieşte că s-a întors în Waziristan, regiune pakistaneză situată la graniţa cu Afganistanul. Pe lista noii generaţii de lideri terorişti mai figurează şi Abu Jahja al-Libi, un fundamentalist de origine libiană, extrem de vocal de la începutul revoltelor împotriva regimului de la Tripoli. El a cerut opoziţiei să-l îndepărteze de la putere pe colonelul Gaddafi.

Lider spiritual şi managerul „Bazei"

În vârstă de 54 de ani, liderul saudit al organizaţiei Al-Qaida nu s-a mai implicat operativ de aproape zece ani, de la momentul 11 septembrie 2001, în atentatele teroriste ale reţelei. Prin mesajele audio transmise susţinătorilor jihadului din lumea întreagă şi a scrisorilor secrete trimise comandanţilor Al-Qaida, Osama bin Laden şi-a păstrat poziţia de lider spiritual al reţelei, notează revista „Der Spiegel". Lui i se datorează organizarea reţelei teroriste în anii '80. Osama a ştiut să adune în jurul său o serie de foşti luptători împotriva URSS în războiul din Afganistan (1979-1989), oameni proveniţi din mai toate ţările arabe, în care fundamentalismul nu era tolerat.

SUA, duşmanul comun

Scopul Al-Qaida (în tradu­cere„Baza"), structură descentralizată, cu ramificaţii pe toate continentele, a fost unul singur, de la bun început: „anihilarea duşmanului comun: SUA". Bin Laden era ferm convins că America este cea care susţine regimurile din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii, care se opun „războiului sfânt". „Să-i ucizi pe americani şi pe aliaţii lor, soldaţi şi civili, este datoria fiecărui musulman în parte". Este un fragment din documentul de fondare a Al-Qaida, care-şi întinde acum tentaculele în Arabia Saudită, Yemen, Irak, Mali, Mauritania, Somalia şi în Caucaz.

Moartea lui Bin Laden, care şi-a pus averea în slujba jihadului, câştigându-şi renumele de războinic ascet al islamului, va fi tratată de Al-Qaida, cel mai probabil, ca uciderea de către trupele SUA, în 2005, a lui Abu Musab al-Zarqawi, fondatorul filialei din Irak. Osama va fi ridicat la rang de martir de susţinătorii fundamentalismului islamist şi va deveni simbolul luptei împotriva „necredincioşilor" din Vest.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite