Organizatorul atacurilor de la 11 septembrie cere ONU să ancheteze SUA pentru tortură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocaţii lui Khaled Sheikh Mohammed, care s-a autoproclamat organizatorul atentatelor de la 11 septembrie, au anunţat marţi că au cerut Raportorului Special ONU pentru tortură, Juan Mendez, o anchetă asupra relelor tratamente pe care clientul lor le denunţă, relatează AFP.

„În această Zi Internaţională de Susţinere a victimelor torturii (marţi)", apărarea lui Khaled Sheikh Mohammed a anunţat că a adresat o „scrisoare de susţinere" către Mendez, în cadrul unei „prime etape a unei anchete ONU asupra acuzaţiilor de tortură".

Avocaţii au trimis această cerere cu o zi înainte de inculparea, pe 5 mai, la Guantanamo, a clientului lor, care riscă pedeapsa capitală.

Primele mărturisiri ale pakistanezului au fost obţinute sub tortură, după ce acesta a fost supus de 183 de ori la simularea înecului şi unui total de şapte zile şi jumătate de privare de somn într-o închisoare secretă CIA, potrivit unui raport al serviciilor americane de informaţii.

În această scrisoare, avocaţii îi cer Raportorului Special ONU, Juan Mendez, „să deschidă o anchetă completă, justă şi imparţială asupra conduitei Statelor Unite şi unei alte eventuale ţări complice".

„După l-a supus pe Mohammed la tortură şi la un tratament crud, inuman şi degradant, în urma capturării sale, pe 1 martie 2003, la Rawalpindi, în Pakistan, Guvernul american l-a constrâns la tăcere", scriu avocaţii acestuia.

„În absenţa unui document de acces la nivel ultrasecret, nimeni nu este autorizat să îl întâlnească sau să îi vorbească. Avocaţii săi sunt obligați să nu pronunţe cuvinte ca «presupus, clasat, secret al apărării»", continuă ei, invitându-l pe Mendez să ceară să îl întâlnească pe cel mai "celebru" deţinut de la închisoarea militară din Guantanamo Bay (Cuba).
„Statele Unite caută să închidă acest penibil şi sumbru capitol din istoria ţării noastre, omorându-l pe Mohammed în urma unui proces-spectacol", apreciază avocaţii în această scrisoare.

„Nimeni nu trebuie să fie torturat", a scris căpitanul Jason Wright, unul dintre avocaţii militari ai lui KSM, într-un comunicat.

„Începând de la 11 septembrie (2011), Statele Unite şi-au pierdut simţul moral. Dând socoteală, am putea spera ca în sfârşit să ne regăsim", subliniază el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite