Orban le dă obolul ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima problemă sensibilă pe care premierul ungar a abordat-o la Moscova a fost impozitul de criză pe care Ungaria l-a impus marilor companii internaţionale, printre care societatea Panrusgaz (filială a Gazprom).

Ea urmează să plătească aproape nouă milioane de euro, în condiţiile în care câştigurile ei în ultimul an au fost de trei ori mai mici. Societatea îşi va plăti impozitul, dar a decis ca la anul să se mute în Austria, a informat site-ul Origo.

O altă problemă complicată este situaţia participării firmei ruseşti Surgutneftgaz în compania Mol. Societatea a achiziţionat anul trecut de la OMV 21 la sută din acţiunile Mol, dar nu şi-a putut exercita niciun fel de drepturi.

Nu s-a putut înregistra ca acţionar, deoarece nu a vrut să dezvăluie cine sunt proprietarii. Vladimir Putin a dat această situaţie drept exemplu pentru felul în care sunt împiedicaţi reprezentanţii firmelor ruseşti să participe la conducerea unor companii.

Cea de-a treia problemă spinoasă a fost situaţia companiei aeriene Malev, achiziţionată la un moment dat de Boris Abramovici. Deorece oligarhul rus nu a făcut investiţiile promise, statul ungar a recuperat Malev. Acum, Ungaria trebuie trebuie să plătească datoriile lui Abramovici dacă doreşte să aibă proprietatea deplină asupra companiei.

Potrivit presei ungare, ungurii au oferit Rusiei pentru Malev o compensare reciprocă a datoriilor, iar pentru acţiunile Mol - acorduri de participare la construirea unui nou bloc al centralei atomice de la Paks.
Au propus şi colaborare în industria construcţiilor de maşini, construirea unei baze comerciale ruse pe teritorul Ungariei şi cedarea către ruşi a unor rezervoare de gaze. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite