Orban a trecut examenul oral în faţa Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ungar şi-a apărat legile controversate şi le-a cerut europarlamentarilor să ţină cont că ţara sa a fost în pragul colapsului.

De la începutul crizei, prim-ministrul ungar a tăcut. Acum, când Comisia Europeană a tras primul „cartuş", Viktor Orban a trecut la contraofensivă şi caută să obţină efect maxim, scrie „Le Figaro". În acest sens, premierul a ţinut să vină în Parlamentul European pentru ­a-şi apăra politica guvernamentală şi legile controversate precum cea care afectează independenţa Băncii Centrale, sistemul judiciar şi autoritatea ungară de protecţie a datelor.

Acestea figurează într-o serie de amendamente constituţionale despre care criticii spun că ar concentra puterea în mâinile guvernului conservator al premierului Viktor Orban.

Într-un scurt discurs în plenul Legislativului de la Strasburg, Viktor Orban le-a spus europarlamentarilor că rezolvarea problemelor ce au dus la lansarea procedurilor de infringement împotriva ţării sale „nu va fi o problemă". El a cerut Uniunii Europene să ţină cont că ţara sa trece printr-o „transformare serioasă, după ce a fost în pragul colapsului", în urmă cu doi ani.

„Ceea ce s-a întâmplat în ţara noastră este un foarte interesant proces de înnoire", a spus Viktor Orban în PE. „Este de înţeles să existe dezbateri în legătură cu acest lucru", a adăugat el. „Liniştirea temerilor nu va fi o problemă, iar Ungaria este total dispusă să facă acest  lucru", a subliniat Orban.

Angajament în scris

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunţat şi el, miercuri, că a primit în scris asigurări din partea premierului ungar  că va „modifica" textele de lege controversate, relatează AFP. „Am primit o scrisoare din partea premierului Orban. El mi-a semnalat intenţia sa de a modifica legile vizate", care sunt, de marţi, sub ameninţarea unor sancţiuni din partea Curţii Europene de Justiţie, a declarat Barroso în faţa Parlamentului European.

Îmblânzirea eurodeputaţilor

Surprinşi, dar şi flataţi, eurodeputaţii din tot spectrul politic european au salutat în avans prestaţia prim-ministrului ungar. „Audierea" unui şef de guvern nu este prevăzută de regulamentul Parlamentului European, iar Viktor Orban şi-a impus prezenţa în Legislativul de la Strasbourg, chiar dacă nu a fost invitat.

Chiar şi proaspătul preşedinte al PE, Martin ­Schulz, care se află la cealaltă extremă a spectrului politic, a salutat „curajul politic" al lui Viktor Orban.  Daniel Cohn-Bendit, din partea verzilor, spune că ar fi un „pas înainte pentru Europa şi pentru instituţiile sale" dacă şi Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel ar veni în faţa Legislativului european. Dar Cohn-Bendit i-a spus lui Orban că o reînnoire a Constituţiei poate fi într-o direcţie bună sau rea. „Şi noi vă spunem că mergeţi în direcţia lui Chavez, Castro şi a tuturor regimurilor totalitare şi autoritare din lumea a treia", a subliniat liderul ecologist.

Polonia sare în ajutorul Ungariei

În apărarea lui Viktor Orban a sărit şi fostul lider polonez Jaroslaw Kaczynski. El şi-a instruit membrii Partidului Lege şi Justiţie care fac parte din Parlamentul European să-l sprijine pe premierul maghiar. Europarlamentarii populari polonezi au fost îndemnaţi să ia poziţie faţă de „reducerea sau lichidarea suveranităţii Ungariei".

Liderul conservator polonez a declarat că Executivul european are un standard dublu faţă de Ungaria. Mai surprinzător este că şi premierul polonez, Donald Tusk, care este liberal, a declarat că reacţiile politice la evenimentele recente din Ungaria au fost exagerate şi că va încerca să-l ajute pe omologul său ungar Viktor Orban, în timpul viitorului summit european.

„În contextul iniţiativelor Comisiei Europene şi a atmosferei uneori isterice din Parlamentul European (...) şi în cazul în care prim-ministrul Orban şi Ungaria sunt interesaţi, Polonia va oferi sprijin politic pentru că aceste reacţii faţă de situaţia din Ungaria sunt exagerate", a spus Tusk. În plus, premierul polonez a mai spus că Budapesta are „un standard de democraţie la nivel european".

"Ceea ce s-a întâmplat în ţara noastră este un foarte interesant proces de înnoire."
Viktor Orban
premierul Ungariei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite