Oraşul săpat în munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petra, "piatra trandafirie a Antichităţii" din Iordania, a devenit una dintre cele şapte noi minuni ale lumii În Manuscrisele de la Marea Moartă se spune că Petra a fost capitala

Petra, "piatra trandafirie a Antichităţii" din Iordania, a devenit una dintre cele şapte noi minuni ale lumii

În Manuscrisele de la Marea Moartă se spune că Petra a fost capitala regatului nabateenilor, o populaţie semită ce cunoştea arta scoaterii apei de la mari adâncimi, singura care şi-a permis să construiască în Antichitate un oraş în deşert. Locuitorii vorbeau limba aramaică şi, prin plasarea oraşului pe drumul ce unea Marea Moartă cu Golful Aqaba, controlau toate rutele comerciale din zonă.

Deşi era situată în plin deşert şi nabateenii erau nevoiţi să pompeze apa dulce de la peste 50 de metri adâncime, zona în care au fost cândva oazele unde se cultivau legumele şi fructele necesare locuitorilor din Petra era inundată cam de două ori pe an, din cauza unor ploi diluviene ce durau numai câteva zile. Săpăturile arheologice au scos la iveală digurile şi cisternele de piatră construite de nabateeni special pentru aceste ocazii.

Ei îşi protejau astfel recoltele şi, în plus, asigurau un debit constant, pentru canalele de irigaţii. Seceta nu afecta niciodată oraşul, garantând prosperitatea locuitorilor chiar şi în perioadele în care nu ploua câte doi ani la rând.

Ruinele, descoperite în 1812

Multă vreme, Petra a fost considerat unul dintre oraşele pierdute ale lumii antice. Abia în anul 1812 cetatea a fost redescoperită de către un explorator elveţian, Johann Ludwig Burckhardt, care a descris-o drept "un oraş roz, la fel de bătrân ca şi timpul". Şi, ce-i drept, nimeni nu ştie când a fost fondată acestă metropolă antică, săpată direct în stânca muntelui.

Că erau horiţi sau edomiţi, înaintaşii nabateenilor erau sigur o populaţie ce cunoştea surprinzător de multe "secrete tehnice" şi care îşi îngropa morţii, un obicei puţin practicat prin partea locului.

Unii spun că Petra este menţionat în Biblie sub numele de Sela, care înseamnă "piatră" (petra însemnând "piatră" în limba greacă). Prin analiza rocilor cu izotopi de Carbon 14, arheologii au stabilit că primele morminte au fost construite în secolul VI î.Hr.

De altfel, elementele de arhitectură sunt de inspiraţe greacă, egipteană şi siriană.

Cutremur devastator în 363

În anul 106, zona Arabiei din care făcea parte şi oraşul Petra a fost cucerită de romani şi a intrat în subordinea guvernatorului Siriei, Cornelius Palma. Cetatea a rămas un puternic centru comercial, dar importanţa ei a scăzut, întrucât romanii practicau comerţul pe mare cu restul Arabiei. Un cutremur de peste opt grade a distrus, în anul 363, sistemul de pompare şi gestionare a apei potabile. Locuitorii din Petra au plecat în alte zone, pentru că nimeni nu a ştiut să repare vechiul mecanism, iar oraşul a devenit o ruină.

Recompensă inutilă

În Evul Mediu, Petra devenise un veritabil obiectiv turistic, multe capetele încoronate vizitând acest oraş misterios. Sultanul Baibars, al Egiptului, a ordonat, în secolul XIII, învăţaţilor de la curte să analizeze sistemul de pompare a apei folosit cândva în Petra şi a oferit o generoasă recompensă celui care va reuşi. Dar nimeni n-a putut afla principiul după care apa din adâncuri ieşea la lumină, fără ca cineva să acţionize un mecanism cunoscut de pompare.

Astăzi, savanţii estimează că metoda folosită era crearea unei cavităţi vidate în interiorul canalelor de piatră, care absorbea cu putere apa spre suprafaţă.

Dar explicaţiile găsite nu au fost confirmate de experienţe, din cauza conflictului israeliano-palestinian, care afectează şi Iordania vecină. Astăzi, din cauza instabilităţii politice din zonă, numărul celor care vizitează Petra este foarte scăzut, autorităţile iordaniene precizând că, în ultimii trei ani, numărul turiştilor a scăzut cu câte 25% în fiecare toamnă.

O destinaţie potrivită şi pentru pasionaţii de mistere

Vizitarea cetăţii din Petra este un demers potrivit pentru pasionaţii istoriei vechi şi a locurilor încărcate de mister. Sfaturile de călătorie pentru cei care vor să vadă această minune a lumii ne sunt oferite de către Simona Veteleanu, manager general al agenţiei de turism Travel Biz.

În Iordania, băncile sunt deschise, în general, de la 8.30 a.m. la 12.30 p.m. În zonele turistice însă, programul se prelungeşte şi după-amiaza, de la orele 3.30 p.m. la 5.30 p.m.

În plus, cărţile de credit se pot folosi doar în marile hoteluri, marile magazine şi restaurantele din Amman, Aquaba şi Petra, în rest sunt necesare monede locale.

Moneda locală este dinarul iordanian (JD) care este împărţit în 1.000 de fili. Monedele diferă de la 5 fili la 1 dinar, iar bancnotele diferă de la 1/2 dinar la 100 de dinari. Iordanienii obişnuiesc să calculeze, de asemenea, în piastre (10 fili = 1 piastru).

"Nu e nevoie de o garderobă formală bogată, însă trebuie să vă îmbrăcaţi mai conservator decât acasă, în special dacă vreţi să vizitaţi o moschee", continuă sfaturile managerul Travel Biz. Pentru a vizita moscheeile, trebuie să fiţi pregătiţi cu sandale sau papuci, pe care sunteţi obligaţi să le lăsaţi la intrare.

Pentru a urca cele 750 de trepte până la Mănăstirea Al Deir, este bine să aveţi, pe lângă condiţie fizică, şi încălţări potrivite. Şi pentru că soarele este arzător, trebuie să aveţi în bagaje loţiune cu factor de protecţie solară peste medie. Nu uitaţi de spray pentru insecte şi de lanternă, care se vor dovedi folositoare pentru siturile din Petra. Este bine să aveţi un ghid cu dumneavoastră pentru că, în afara locurilor unde vin des turiştii, nu vă veţi descurca decât dacă vorbiţi limba arabă.

Iordania nu are probleme cu securitatea şi, în general, oamenii sunt oneşti. Totuşi, este bine să nu îi tentaţi cu o geantă deschisă sau alte valori la vedere, fiind indicat astfel să folosiţi seiful hotelului.

Cât priveşte posibilitatea de a comunica în ţară, este bine să ştiţi că doar în Amman puteţi găsi un număr rezonabil de cabine telefonice, dar cel mai bine este să aveţi la dumneavoastră un telefon mobil performant.
Până să ajungeţi în Iordania, chiar dacă nu este obligatoriu, este o idee bună să faceţi un vaccin împotriva hepatitei, poliomelitei, tetanosului şi tifosului.

De fapt, în afară de durerile de stomac, care pot apărea din cauza schimbării dietei, cea mai mare problemă în Iordania este soarele.

Pentru Iordania este nevoie de viză, actele (paşaport valabil minimum şase luni de la data călătoriei, o fotografie tip paşaport) se procesează şi se transmit la Ministerul de Interne din Iordania. După obţinerea aprobării de la Ministerul de Interne (la 14 zile de la transmiterea documentelor), viza se aplică la Ambasada Iordaniei.

Petra poate fi vizitată în cadrul unui sejur în Iordania, preţul unui pachet care cuprinde transportul cu avionul până în Egipt, şapte nopţi cazare la hoteluri de patru şi trei stele, ghid în limba română, transportul cu autocarul şi ferryboatul, pleacă de la 705 euro/persoană.

Nu sunt incluse taxele de aeroport (73 de euro), bacşişul obligatoriu (25 de dolari), taxa de viză şi procesare acte pentru Egipt şi Iordania (50 euro/persoană - obligatorie).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite