Opoziţia siriană a recunoscut CNS-ul ca "reprezentantul formal" al sirienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea reprezentanţilor opoziţiei siriene, reuniţi ieri la Istanbul, au recunoscut Consiliul naţional sirian (CNS) principala coaliţie a opoziţiei ca "reprezentantul formal" al poporului sirian, în timp de comunitatea internaţională face apel la opoziţie să se unească, transmite AFP.

"Conferinţa a decis că CNS este interlocutorul formal şi reprezentantul formal al poporului sirian", au declarat participanţii la acest summit într-o declaraţie comună citită la o conferinţă de presă de către opozantul Abdulrasak Eid, conform traducerii simultane în engleză.
Conferinţa "a ajuns la un acord asupra unui angajament pentru restructurarea CNS şi a decis să formeze o comisie pregătitoare pentru a rescrie reglementările CNS", adaugă declaraţia care a fost semnată de majoritatea reprezentanţilor opoziţiei, cu excepţia unei părţi a facţiunilor kurde, citată de Mediafax.

Aceştia au respins textul din cauza absenţei unei referiri la problema kurdă din Siria, a declarat Talal Ibrahim Pacha al-Milli, din cadrul Consiliului kurd din Siria.

Această declaraţie intervine după ce secretarul de Stat american Hillary Clinton a făcut apel marţi la opoziţia siriană să prezinte un mesaj "unit" cu ocazia conferinţei "Prietenii Siriei" care va avea loc duminică la Istanbul.

"Îi încurajăm puternic să prezinte o astfel de viziune la Istanbul", a adăugat Clinton, insistând asupra faptului că acest mesaj trebuie să respecte drepturile tuturor grupărilor şi minorităţilor din Siria.

Întrebat cu privire la implicările acestei declaraţii comune, portătorul de cuvânt al CNS George Sabra a subliniat că organizaţia sa va fi interlocutoarea "Prietenilor Siriei" duminică.

"Toată lumea (toţi semnatarii declaraţiei, n.r.) susţin CNS, iar noi vom pregăti un plan pentru ca aceştia să fie alături de noi", a declarat el, indicând că un comitet va fi format miercuri pentru a organiza transformarea CNS şi pentru a permite aderarea tuturor grupărilor în "cel puţin două săptămâni".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite