Opoziţia cubaneză denunţă arestări preventive înainte de vizita Papei Benedict al XVI-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 70 de opozanţi cubanezi, inclusiv aproximativ 15 "Doamne în Alb", au fost arestaţi cu scopul de a fi împiedicaţi să protesteze sau să asiste la vizita Papei Benedicat al XVI-lea, care soseşte luni în Cuba, au anunţat disidenţi cubanezi duminică, relatează AFP.

La Havana, defilarea săptămânală a Doamnelor în Alb, un grup de soţii şi rude ale deţinuţilor politici, s-a încheiat fără incidente în faţa Bisericii Santa Rita, în vestul capitalei, unde acestea se întâlnesc în fiecare duminică.

Aproximativ 30 dintre ele au asistat la mesă, după care au defilat fără incidente în apropierea bisericii, în prezenţa a aproximativ 100 de jurnalişti cubanezi şi străini şi a unui dispozitiv de poliţie foarte discret, a constatat AFP.

La Santiago de Cuba, la aproximativ 900 de kilometri sud-est de Havana, unde Papa îşi începe vizita luni după-amiaza, "ţinem să confirmăm, pentru moment, cel puţin 70 de arestări în ultimele patru zile, inclusiv a 15 Doamne în Alb", a anunţat Comisia Naţională cubaneză a Drepturilor Omului şi pentru Reconciliere Naţională (CCDHRN).

"Regismul castrist îşi intensifică acţiunile de reprimare şi intimidare a disidenţilor paşnici, în special în provincia Santiago şi în împrejurimi", a declarat Elizardo Sanchez, preşedintele Comisiei.

Fostul deţinut politic Jose Daniel Ferrer a declarat pentru AFP, la Santiago de Cuba, că operaţiunile poliţiei împotriva disidenţilor au început "marţea trecută".

"Guvernul vrea un control total asupra mediului în care au loc mesele (papei) şi depune eforturi în vederea evitării celui mai mic incident de protest al opoziţiei", a explicat Ferrer.

Una dintre Doamnele în Alb din Santiago, Yelena Garces, a declarat pentru AFP că a fost împiedicată duminică, de către poliţie, să meargă la mesa de la Sanctuarul El Cobre, la câţiva kilometri de Santiago, pe care Papa urmează să îl viziteze luni.

"Ei nu ne lasă să ne ducem la biserică, pentru noi nu va fi mesă la sfârşitul acestei săptămâni", a spus ea, adăugând că "militanţii care opun rezistenţă ordinelor poliţiei sunt duşi la postul de poliţie".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite