Opoziţia îi cere demisia lui Smirnov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni au protestat în stradă faţă de politica regimului separatist de la Tiraspol Căzut în dizgraţia Moscovei, Igor Smirnov, preşedintele aşa-zisei republici transnistrene, este

Mii de oameni au protestat în stradă faţă de politica regimului separatist de la Tiraspol

Căzut în dizgraţia Moscovei, Igor Smirnov, preşedintele aşa-zisei republici transnistrene, este contestat şi de formaţiunile de opoziţie de la Tiraspol.

Simpatizanţi ai unor partide de stânga au cerut demisia lui Igor Smirnov la cel mai mare miting al opoziţiei din ultimii 18 ani, care a protestat faţă de creşterea preţului la alimente şi faţă de politica economică a guvernului separatist, relatează publicaţia "Tiraspol Times". Manifestanţii au solicitat, de asemenea, alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate, afirmă oficiosul de limbă engleză al regimului de la Tiraspol.
Protestul, care a reuşit să adune între 1.000 şi 3.000 de manifestanţi, a fost organizat de social-democraţi şi de "cel mai mare partid comunist din Transnistria, succesorul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice", scrie "Tiraspol Times".

Niciunul dintre cele două partide nu se bucură de un sprijin electoral substanţial şi nu sunt reprezentate în parlament.

O manifestaţie similară a avut loc şi la mijlocul anului trecut, când cele două partide au acuzat guvernul lui Smirnov de neglijenţă şi au cerut salarii mai mari.

Şevciuk, în graţiile Rusiei

Protestul de la Tiraspol vine în contextul în care liderul transnistrean nu se mai bucură de trecere la Moscova. Săptămâna trecută, preşedintele Legislativului transnistrean, Evgheni Şevciuk, s-a întâlnit la Bruxelles cu omologul său de la Chişinău, Marian Lupu.

Vizita lui Evgheni Şevciuk la Bruxelles a fost prima a unui reprezentant al regimului de la Tiraspol, după ce în urmă cu cinci ani UE a impus restricţii de circulaţie pentru liderii transnistreni. Anumiţi experţi îl consideră pe Şevciuk drept o alternativă preferabilă liderului regiunii transnistrene, Igor Smirnov.

Moscova îşi oferă sprijinul

Presa rusă a scris că Şevciuk se bucură deja de susţinerea unor deputaţi de la Moscova, care spun că Rusia îl va sprijini pe preşedintele Sovietului Suprem în aspiraţiile acestuia de a deveni lider al regiunii transnistrene. În acest context, Rusia se arată dornică să ajute Chişinăul şi Tiraspolul să continue dialogul pe dosarul transnistrean. "Sperăm că cele două părţi vor căuta o soluţie de compromis", a declarat, ieri, Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite