Opoziţia din Bulgaria merge în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia la putere condusă de socialişti, sancţionată pentru slabe rezultate în combaterea corupţiei, apreciază analiştii Un partid de opoziţie nou-creat, Cetăţeni pentru

Coaliţia la putere condusă de socialişti, sancţionată pentru slabe rezultate în combaterea corupţiei, apreciază analiştii

Un partid de opoziţie nou-creat, Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), de centru dreapta, s-a clasat, surprinzător, pe primul loc în primele alegeri pentru Parlamentul European. Potrivit Comisiei Electorale, GERB a întrunit 21,69% din voturi, urmat de Partidul Socialist al premierului Serghei Stanişev, cu 21,41%, şi de Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, partener la guvernare al Socialiştilor, cu 20,26%. Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi obţine un scor excelent, ţinând cont că reprezintă minoritatea turcă, circa 10% din populaţia Bulgariei. Un rezultat foarte bun a obţinut şi partidul ultranaţionalist Attaka, 14,22%. Catastrofal s-a clasat a treia componentă a coaliţiei de guvernare, Mişcarea Naţională Simeon al II-lea, care a obţinut doar 6,26%.

GERB, socialiştii şi partidul etnicilor turci Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MRF) vor obţine, fiecare, câte cinci fotolii din totalul de 18 acordate Bulgariei în Parlamentul European, după alegerile de duminică, transmite Reuters. Celelalte trei mandate vor fi împărţite între partidul ultranaţionalist Attaka şi Mişcarea Naţională Simeon al II-lea, de centru.

Celelalte 11 partide, coaliţii şi candidaţi independenţi nu au reuşit să treacă de pragul de 5,66% necesar pentru a obţine măcar un mandat de europarlamentar. Participarea la vot a fost undeva în jur de 30 la sută, cea mai redusă din istoria postcomunistă a Bulgariei.

Absenteism şi ploi torenţiale

Primele alegeri europene din Bulgaria au luat înfăţişarea unui vot-sancţiune din partea puţinilor alegători care au înfruntat ploile torenţiale pentru a merge la urne duminică, la doar trei săptămâni de la declanşarea unui scandal de deturnare de fonduri publice în sferele înalte ale puterii.

Premierul Stanişev s-a consolat totuşi, amintind că nivelul de participare la aceste alegeri este echivalent cu cel din ţările care au aderat în 2004.

El a reamintit că, în Slovacia, participarea la primele alegeri europene a fost de 17%, iar în Polonia de 20%. Analiştii susţin că victoria opoziţiei bulgare la europarlamentare este un avertisment adresat guvernului socialist de la Sofia, în sensul combaterii infracţionalităţii şi corupţiei.

Coaliţia aflată la guvernare, implicată într-un scandal de corupţie, a obţinut în total 48 la sută din voturi, cu mult mai puţin faţă de rezultatele obţinute în scrutinul parlamentar din 2005.

Bodyguardul lui Jivkov , primar la Sofia

Controversatul primar al Sofiei şi locomotiva formaţiunii de centru-dreapta GERB este un fost bodyguard al dictatorului Todor Jivkov, după îndepărtarea acestuia de la putere, şi al fostului rege Simeon de Saxa-Coburg-Gotha. Boris Borisov şi-a construit popularitatea cu promisiuni populiste şi critici la adresa guvernului, atingând o popularitate de 80 la sută în calitate de înalt funcţionar al Ministerului de Interne, în 2001-2005, când critica ineficienţa justiţiei. Numele său a fost amestecat totuşi într-un scandal de corupţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite