Operaţiunea „Succesorul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o săptămână după spitalizarea lui Nursultan Nazarbaiev, în Germania, unul dintre consilierii şefului statului pe probleme politice, Ermuhamet Ertisbaiev, a declarat într-un interviu acordat cotidianului rus „Kommersant“ că Timur Kulibaiev, ginerele preşedintelui, ar putea fi succesorul acestuia, în caz de retragere prematură a liderului de la Astana.

Consilierul prezidenţial a ţinut să precizeze că starea de sănătate a preşedintelui este stabilă,  iar recenta deplasare în Germania nu a fost decât pentru un consult de rutină, unde şeful său merge de două ori pe an. „Nazarbaiev este plin de vigoare şi energie şi are planuri mari pentru dezvoltarea industrială a ţării", a adăugat Ertisbaiev. Potrivit codidianului german „Bild", Nazarbaiev, în vârstă de 71 de ani, a suferit o operaţie de prostată la Clinica Universitară Hamburg-Eppendorf.

Ginerele atotputernic

Numele lui Timur Kulibaiev circulă de mai mult timp. În vârstă de 44 de ani, el joacă de ani buni un rol-cheie în ţară şi deţine controlul asupra sectorului petrolier din Kazahstan. Împreună cu soţia sa, controlează şi banca Halyk, iar potrivit revistei americane „Forbes" fiecare dintre ei dispune de o avere de 1,3 miliarde de dolari.

Koulibaiev a obţinut, de asemenea, de la sfârşitul lunii iunie, un loc în consiliul de administraţie al Gazprom, gigantul rusesc al gazelor. Potrivit WikiLeaks, Kulibaiev este văzută de diplomaţii americani ca fiind unul dintre cei mai influenţi oameni din ţară. Într-o depeşă din ianuarie 2010 a Ambasadei SUA la Astana se estimează că el controlează 90 la sută din economia Kazahstanului.

Opoziţie din afară

Fostul ministru kazah al Energiei, Industriei şi Comerţului, Munhtar Abliazov, respinge  o astfel de opţiune. Acesta locuieşte în prezent la Londra fiind acuzat de corupţie şi fraudă în Kazahstan şi în Rusia. El susţine că premierul Karin Massimov ar trebui să-i succeadă preşedintelui. Comentând aceste declaraţii consilierul lui Nazarbaiev l-a acuzat pe Abliazov că vrea să „organizeze" o lovitură de palat în Kazahstan, iar  Kulibaiev reprezintă pentru el „un obstacol major".  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite