Operaţiunea „Capăt de linie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşele-refugiu preferate de gangsteri sunt Rio de Janeiro şi São Paulo, unde ascunzătorile sunt mai uşor de găsit.

Imaginea gangsterului îmbogăţit, „acompaniat" de o blondă fatală şi de o valiză plină-ochi cu dolari, care flutură două bilete de avion şi anunţă voios: „Plecăm în Brazilia" e arhicunoscută. Cu stereotipul amintit se încheie cel puţin 60 de filme de acţiune din anii 1990. Până la un punct, scena reflectă realitatea. Brazilia este, într-adevăr, destinaţia perfectă pentru cei care fug de justiţie şi pentru infractorii căutaţi de poliţie prin toată lumea.

Oraşele-refugiu preferate de gangsteri sunt marile centre economice şi financiare, precum Rio de Janeiro şi São Paulo, unde ascunzătorile sunt mai uşor de găsit, iar spălarea banilor e mai simplă. Apoi, în ordinea preferinţelor, se situează metropole ca Fortaleza, Recife şi Salvador de Bahia, aglomerări urbane unde viaţa e dulce, femeile sunt frumoase, iar timpul se scurge în ritm de samba.

Pentru a combate această tendinţă supărătoare, autorităţile braziliene au lansat recent un program special - Fim de Linha (Capăt de linie). Partea forte a programului amintit stă în noile tehnologii, care permit poliţiei federale să-şi extindă fişierele şi să acceseze baza de date a Interpolului. Concret, de acum înainte toate aeroporturile internaţionale, porturile şi punctele de frontieră braziliene vor fi interconectate la un sistem de identificare a persoanelor.

Sistemul va funcţiona şapte zile din şapte, iar lucrătorii vamali vor putea (şi vor fi obligaţi) să verifice identitatea tuturor persoanelor care intră în ţară. În plus, brazilienii vor avea acces la baza de date Mind and Find a Interpolului, un registru mondial al celor care şi-au pierdut sau li s-a furat paşaportul.

Şeful poliţiei federale, Luiz Fernando Correa, e convins că programul Fim de Linha va contribui la îmbunătăţirea imaginii Braziliei în lume, dar şi în interiorul graniţelor.

După exemplul Interpolului, poliţia braziliană a întocmit în cadrul programului şi o listă neagră a delincvenţilor sexuali. Ca urmare, agenţii vor primi acces la fişierul Child Pornography Database, o bază de date privind pedofilia, ce ajută la identificarea delincvenţilor acuzaţi de pedofilie, de turism sexual şi de trafic de fiinţe umane. Pe lista poliţiei vor apărea astfel toate persoanele care au fost vreodată urmărite în justiţie şi care debarcă în Brazilia. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite