Operaţiune ultrasecretă împotriva Cubei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă carte dezvăluie că Pentagonul plănuia terorizarea americanilor pentru a legitima războiul contra lui Castro Informaţiile privind planurile secrete ale Pentagonului au fost

O nouă carte dezvăluie că Pentagonul plănuia terorizarea americanilor pentru a legitima războiul contra lui Castro

Informaţiile privind planurile secrete ale Pentagonului au fost dezvăluite de cartea "Body of Secrets", semnată de reporterul James Bamford. Proiectele, vechi de peste 40 de ani, cuprindeau planuri privind asasinarea unor imigranţi cubanezi, deturnarea unor avioane de linie, scufundarea unor vase americane şi atacuri "teroriste" asupra unor oraşe americane cu scopul de a emoţiona opinia publică, în vederea declanşării unui război "legitim" împotriva Cubei.

Numele de cod al ope ra- ţiunii ultrasecrete era "Northwoods" (Pădurile din Nord), iar dosarul care cuprindea toate variantele a fost semnat de toţi comandanţii interarme ai momentului şi i-a fost prezentat lui Robert McNamara, liderul Pentagonului, în ziua de 13 martie 1962. Planurile au fost respinse, iar documentele au fost imediat clasificate.

Unul dintre planuri prevedea folosirea morţii astronautului John Glenn drept un pretext pentru a porni un război împotriva Cubei, acuzând- o că a sabotat misiunea spaţială americană. Bamford susţine că Operaţiunea Northwoods a fost răspunsul Pentagonului pentru operaţiunea eşuată a CIA, din "Golful Porcilor", iar generalul de armată Lyman L. Lemnitzer s-a dus personal cu documentele la Casa Albă. Operaţiunea a fost respinsă. Dosarul a fost clasificat atât de repede, încât nici Congresul nu a fost înştiinţat de existenţa lui.

După anularea operaţiunii, Lemnitzer a fost "debarcat", dar Pentagonul a continuat să întocmească proiectele unor diversiuni la adresa Cubei. Unul dintre planuri prevedea aprinderea unui conflict între Cuba şi o altă ţară latino-americană, care ar fi cerut imediat sprijinul Statelor Unite. Altul presupunea "cumpărarea" unui ofiţer de rang înalt din Cuba, care să atace americanii în Golful Guantanamo, pentru a le oferi acestora un motiv de război împotriva Cubei. Niciunul dintre planuri nu a fost acceptat de Casa Albă. În noiembrie 1963, J.F. Kennedy a fost asasinat.

După 40 de ani

Documentele dezvăluite acum au fost scoase la lumină din cauza filmului "JFK", de Oliver Stone. În film era vorba despre eventualitatea ca liderii militari din 1963, exasperaţi de poziţia preşedintelui, să fi pus la cale asasinarea lui.

Din cauza filmului, Congresul a aprobat o lege ce permite azi consultarea oricăror documente din perioada Kennedy. Bamford a recunoscut pentru ABC că un "prieten" i-a vândut pontul acestor dosare secrete. El a aflat că generalul Lemnitzer ar fi ordonat distrugerea tuturor planurilor înainte să plece, dar, se pare, nu a fost ascultat. Rolul lui McNamara în această poveste nu este clar pentru autorul cărţii. El spune că generalul ar fi putut fi bun sau rău, dar Kennedy e singurul care a plătit cu viaţa.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite