Omul lui Putin, trimis în Moldova să facă alianţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serghei Narîşkin, delegat al Kremlinului, venit într-o vizită-fulger la Chişinău, a reuşit să-i apropie  pe comuniştii lui Vladimir Voronin de democraţii lui Marian Lupu. Oficial, alianţa nu este recunoscută de liderii celor două partide. Practic, şefii PD şi PCRM, alături de Narîşkin, au transmis ieri mesaje de apropiere faţă de Rusia.

Serghei Narîşkin, şeful administraţiei prezidenţiale de la Moscova, aflat într-o vizită fulger la Chişinău, i-a chemat la negocieri pe Vladimir Voronin, liderul comuniştilor, şi pe Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat.

Citiţi şi:

Adrian Cioroianu: „Pentru Republica Moldova acum este mai importantă apropierea de UE, decât de România”

În urma negocierilor, cei trei s-au afişat public şi au transmis mesaje din care reiese o apropiere a celor două partide moldoveneşti de Rusia. Sub pretextul unei „vizite de lucru", în care s-a întâlnit formal şi cu preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, reprezentantul Kremlinului a intermediat o alianţă de centru-stânga în Basarabia.

„Înţelegem că la mijloc se află problema statalităţii, suveranităţii, căutarea unei orientări geopolitice şi că Moldova are nevoie de o guvernare care ar fi în stare să rezolve toate aceste probleme. Vrem ca acestea să fie rezolvate în contextul unei colaborări strategice între Republica Moldova şi Federaţia Rusă", a declarat Narîşkin după vizita de la Chişinău.

„Apreciez colaborarea Rusia-Moldova"

După tratativele cu democraţii şi comuniştii din Republica Moldova, şeful administraţiei prezidenţiale de la Moscova, cunoscut unul dintre oamenii de bază ai premierului rus Vladimir Putin, s-a lăsat filmat de posturile ruseşti de televiziune flancat de Lupu şi de Voronin.

Cea mai optimistă declaraţie privind posibila formare a unei alianţe de stânga în Moldova a fost chiar a liderului Partidului Comuniştilor. „Noi vom forma acea majoritate parlamentară care va conduce în ţară", a declarat Vladimir Voronin după negocierile cu democratul Lupu, mediate de Narîşkin.

De cealaltă parte, liderul democraţilor din Moldova a avut un discurs vag, însă a lăsat de înţeles că şi-ar dori o apropiere faţă de Rusia. „Aş vrea să menţionez colaborarea noastră la nivel înalt cu colegii. Apreciez înalta colaborare între Rusia şi Moldova", a declarat Marian Lupu. Colegii săi de partid au avut însă poziţii mai nuanţate.

„Moscova încearcă să manipuleze şi să intimideze Partidul Democrat. Un singur om nu poate să decidă formarea unei alianţe. Aceasta trebuie să o decidă partidul", a declarat pentru „Adevărul" Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD.

„Vreau să aud din gura lui Lupu"

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat că a aflat de vizita oficialului rus vineri seara. „Narîşkin a venit pentru că a simţit că există discuţii mai intense între PD, PLDM şi PL în vederea refacerii Alianţei pentru Integrare Europeană. Rusia are interese în această zonă iar prezenţa şefului Administraţiei prezidenţiale confirmă interesul Kremlinului pentru Republica Moldova", a declarat Ghimpu.

Potrivit preşedintelui interimar, Narîşkin nu a solicitat o întrevedere cu premierul Vlad Filat (liderul Partidului Liberal-Democrat), deoarece acesta a avut o întâlnire cu prim-ministrul Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, la summit-ul CSI de la Sankt Petersburg. „Vreau să aud despre crearea unei alianţe PD-PCRM din gura lui Lupu, să văd o poziţie oficială a PD", a precizat Mihai Ghimpu, şeful statului şi totodată liderul PL (liberalii).

„Nu vreau să comentez crearea unei alianţe între comunişti şi democraţi", a declarat Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat şi actualul prim-ministru.

Vlad Plahotniuc, finanţatorul principal al PD în această campanile electorală şi aspirantul la funcţia de premier al Moldovei, a confirmat negocierile avansate cu comuniştii. „Este real acest lucru, dar nu sunt eu mandatat să vorbesc", s-a limitat să spună milionarul Plahotniuc.

Presa rusă: „o problemă tehnică"

„Kremlinul a ajutat la crearea unei coaliţii parlamentare în Moldova", aşa titrează publicaţia rusă gazeta.ru ştirea privind crearea unei alianţe de centru-stânga. Site-ul scrie că şeful administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Narîşkin a participat la crearea unei înţelegeri între comunişti şi democraţi.

„M-am consultat cu liderii partidelor parlamentare cu privire la o perspectivă de dezvoltare", este citat omul Rusiei, Narîşkin.
Portalul rus  lenta.ru scrie că „în Parlamentul Moldovei, comuniştii s-au unit cu democraţii".

Totuşi, comuniştilor nu le ajung patru voturi pentru a alege preşedintele, dar Lupu şi Voronin au anunţat că acestea sunt „o problemă tehnică" ce poate fi rezolvată. Se aşteaptă ca în curând preşedintele interimar Mihai Ghimpu să fie schimbat, mai scrie lenta.ru.
Domnica Negru

Convocaţi şi de ambasada SUA

Liderii PLDM, PL, PD şi PCRM au fost convocaţi la discuţii de Asif Chaudry, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, la sfârşitul săptămânii trecute.

Cine este Narîşkin

Serghei Narîşkin face parte din echipa lui Vladimir Putin de la Sankt Petersburg. A făcut Şcoala Superioară a KGB-ului din Minsk, după care a lucrat în diplomaţie în capitatele europene. În anii '90, a lucrat cu Putin la Departamentul Relaţii Economice Externe din Sankt Petersburg.

În februarie 2004 a fost numit şeful-adjunct al Direcţiei Economice a Administraţiei Prezidenţiale de la Moscova, iar în septembrie 2004 se alege cu funcţia de ministru fără portofoliu responsabil de Cancelaria Guvernului. Începând cu 12 mai 2008 este şeful Administraţiei Prezidenţiale din Rusia.

"Revenirea la putere a PCRM ar însemna o înfrângere a Occidentului, care va duce la o reevaluare a poziţiilor faţă de Basarabia."
Victor Chirilă
analist politic de la Chişinău

Cazat la Plahotniuc

Primul om politic cu care s-a întâlnit trimisul Kremlinului la Chişinău, vineri seară, a fost chiar Vlad Plahotniuc, numărul doi pe lista democraţilor şi cel care face jocurile în negocierile partidului. Serghei Narîşkin a ales să se cazeze în Hotelul „Nobil" din centrul Capitalei, care aparţine milionarului. La sosirea sa, Plahotniuc l-a întâmpinat prieteneşte chiar la intrarea în hotel. După negocierile cu democraţii şi comuniştii, oficialul Rusiei a părăsit Moldova.

Europenii, reticenţi în faţa alianţei cu comuniştii

Liberalul european Graham Watson   Foto: Epa



În cazul în care liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, va face alianţă cu Partidul Comunist, „sprijinul şi simpatia Parlamentului European vor zbura ca vântul", a declarat, pentru „Adevărul" Graham Watson, raportorul UE pentru Moldova. Britanicul a mai adăugat că actualul premier al Republicii Moldova este într-o situaţie foarte dificilă.

„Aş paria pe faptul că toate partidele politice i-ar ura preşedintelui curaj, oricare are rezultatul. Dar dacă ar fi să le dau un sfat, acesta ar fi să se orienteze către integrare europeană. Dacă Filat nu face nicio înţelegere cu comuniştii şi caută o alianţă coerentă, atunci integrarea europeană s-ar putea întâmpla chiar mai repede", a mai spus Watson.

El apreciază că Uniunea Europeană are un rol extrem de important în acest moment pentru Republica Europeană şi că va trata situaţia cum se cuvine şi cum a fost şi pentru ceilalţi parteneri est-europeni. „Dacă defineşti istoria ca fiind întâlnirea dintre caracter şi şansă, acum este momentul pentru moldoveni să îşi arate adevăratul character", a mai explicat Watson, membru al grupului liberalilor europeni (ALDE).
Coaliţie pentru reforme

Pe de altă parte, Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere, a declarat pentru postul de radio Deutsche Welle că partidele politice din Moldova ar trebui să aibă oportunitatea să dialogheze deschis şi constructiv pentru găsirea unei formule de coaliţie capabile să continue în direcţia reformelor dorite. „Sper că va fi un proces ce va ţine cont de rezultatele alegerilor şi, în egală măsură, orientat spre o agendă pro-europeană", a mai spus Stefan Fule.

Comisarul European pentru Extindere a mai declarat că implementarea reformelor structural şi consolidarea democraţiei este calea corectă. „Pentru binele cetăţenilor Moldovei sper, în primul rând, că vor fi capabili să continue ambiţiosul program pro-european", a mai spus Stefan Fule.

Liberalul european Graham Watson
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite