Ombudsmanul european are pe rol o reclamaţie a lui Adrian Severin la adresa Parlamentului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O reclamaţie a europarlamentarului Adrian Severin la adresa conduitei PE în scandalul izbucnit după publicarea articolului din Sunday Times se află pe rolul ombudsmanului european, acesta cerând, printre altele, acces la birourile sale şi crearea unui organism al PE care să apere eurodeputaţii.

Potrivit Ombudsmanului european, cazul a fost deschis la 31 ianuarie, în urma sesizării făcute de un europarlamentar implicat în scandalul declanşat de cei de Sunday Times.

Plângerile europarlamentarului vizează Parlamentul European, acuzat că nu a respectat regulile de securitate, permiţând astfel ca doi jurnalişti de la Sunday Times să acţioneze sub acoperire în incinta Legislativului, unde au făcut înregistrări video şi audio cu dispozitive de înregistrare neautorizate. De asemenea, Parlamentului European i se impută faptul că nu a formulat o acţiune penală împotriva publicaţiei Sunday Times şi că nu a informat procurorul competent de pătrunderea ilegală în incinta sa.

De asemenea, Parlamentului i se impută faptul că nu l-a apărat pe reclamant de acuzaţiile la adresa lui şi că nu i-a oferit asistenţă juridică. "Mai mult, Parlamentul nu dispune de un organ specializat sau de o procedură de apărare a unui parlamentar faţă de acuzaţii defăimătoare", se arată în plângere.

Reclamantul mai acuză PE că, atunci când i-a sigilat biroul, Parlamentul a acţionat fără o bază juridică şi că Legislativul european nu a respectat imunitatea şi dreptul la apărare al reclamantului.

La rubrica pretenţii, sursa citată menţionează că, în opinia reclamantului, Parlamentul ar trebui să investigheze încălcarea regulilor sale de securitate şi să ia o decizie potrivită.

De asemenea, reclamantul consideră că Parlamentul ar trebui să adopte reguli clare care să facă obligatorie asistarea juridică a eurodeputaţilor acuzaţi de comiterea de ilegalităţi de către părţi terţe sau a căror conduită este investigată de alte instituţii UE. Nu în ultimul rând, reclamantul consideră că Parlamentul ar trebui să restabilească de îndată accesul liber la birourile sale.


Potrivit unor surse europene, reclamantul în acest caz este Adrian Severin, iar Ombudsmanul ar urma să dea un răspuns până la sfârşitul acestui an.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite