Omagiu conducătorului iubit, la Phenian!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a fost în sărbătoare la sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia zilei de naştere a dictatorului Kim Jong Il . Spectacole dintre cele mai diverse, cele tradiţionale de înot

Coreea de Nord a fost în sărbătoare la sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia zilei de naştere a dictatorului Kim Jong Il .

Spectacole dintre cele mai diverse, cele tradiţionale de înot sincron ocupând un loc de cinste, coruri militare şi mii de flori aruncate de oameni dansând pe stradă au constituit doar o parte dintre manifestările grandioase organizate pentru ziua de naştere a liderului nord-coreean, supranumit de presa locală "Soarele secolului XXI".

"Numai victoria şi gloria fac parte din programul urmărit de armata şi de poporul nord-coreean, atât timp cât îl vor avea pe Kim Jong Il", a titrat agenţia oficială de ştiri din Coreea de Nord, KCNA, cu ocazia aniversării celor 66 de ani ai "marelui conducător".


Pentru presa oficială, evenimentul a fost echivalat cu "măreaţa zi de 15 aprilie", când s-a născut Kim Il-Sung, fondatorul Coreei comuniste, declarat "preşedinte pe viaţă". Aniversarea lui Kim, reprezentant de marcă al cultului personalităţii, a fost o ocazie pentru organizarea la scară naţională a unor festivităţi grandioase, într-o ţară măcinată de o sărăcie cruntă.

Televiziunea locală a anunţat că militarii au adus alimente în
restaurantele din Phenian şi că, în toate oraşele şi satele, continuă festivalul dedicat florii naţionale, ce poartă numele "Soarelui", respectiv "Kimjongilia".


Între kitsch şi arsenalul nuclear


Propaganda nord-coreeană a creat o adevărată legendă din Kim Jong Il. Potrivit acesteia, el a compus numeroase opere, a produs filme, a avut rezultate de neegalat la golf, iar apariţia sa influenţează până şi fenomenele naturale.

Presa internaţională vorbeşte însă de "misterioasa afecţiune cronică" a liderului nord-coreean din cauza căreia el şi-a redus apariţiile publice, maladie despre care mass-media locale nu suflă, evident, niciun cuvânt. Arsenalul nuclear al regimului de la Phenian a constituit multă vreme obiectul unui oprobriu internaţional şi al unor negocieri repetate cu administraţia de la Washington.

Succesorul, un mister

Deşi atenţia întregii lumi este îndreptată către persoana pe care Kim Jong Il o va numi ca succesor, "Soarele" nu pare să se grăbească în acest sens. Deocamdată, el testează calităţile de lider ale celor doi fii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite