Oligarhii lui Lukaşenko, nedoriţi în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bruxelles-ul a blocat conturile a 29 de companii deţinute apropiaţi ai dictatorului Belarus.

Uniunea Europeană a înăsprit sancţiunile împotriva regimului autoritar din Belarus prin adăugarea a 12 persoane fizice şi a 29 de companii, pe lista de persoane şi entităţi private care nu vor primi viză pentru Uniunea Europeană şi cărora  li se vor îngheţa activele şi conturile deţinute în statele membre UE. Printre cei vizaţi sunt şi oligarhii Iuri Chizh şi Vladimir Peftiev, doi miliardari apropiaţi  de preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Dar nu toate afacerile lui Chizh sunt afectate de sancţiuni, din cauza opoziţiei Sloveniei care a solicitat o excepţie pentru o filială a oligarhului belarus, care face afaceri cu o companie slovenă. Chizh are o mulţime de afaceri, de la petrochimie la staţiuni balneare şi băuturi răcoritoare, multe dintre ele active în ţările UE.

 Peftiev lucrează cu o companie slovenă, Riko Group, pentru a construi un hotel de lux şi substaţii electrice în valoare de 157 de milioane de euro. El se afla deja sub o decizie de interzicere a vizei şi de îngheţare a bunurilor pentru trei dintre companiile sale, o decizie pe care a contestat-o la tribunalul UE din Luxemburg.

„Nu vă puteţi imagina câţi oameni, reprezentanţi ai unor ONG-uri, ai unor firme, diplomaţi, au venit în ultimele săptămâni la Bruxelles pentru a face lobby pentru ca Peftiev să fie scos de pe listă, a declarat un oficial al UE, citat de EUobserver.

Un milion de dolari pentru lobby

Oficialul, precum şi alte surse, cum ar fi Ales Michalevic, un disident care a fugit din Belarus anul trecut, spun că Peftiev a pus la bătaie un milion de dolari pentru oricine îl poate scoate de pe listă. Peftiev este acţionarul majoritar şi preşedinte al Beltechexport, cel mai mare producător de arme.

 Produce avioane, vehicule blindate şi arme mici. Dar principala sa afacere este să acţioneze drept intermediar între firmele ruseşti de armament şi dictatorii din Africa, Asia Centrală, Asia de Sud-Est şi America de Sud. SUA spun că a vândut arme Iranului şi Coreei de Nord.

Peftiev conduce şi operatorul telecom Beltelcom, este coacţionar al companiei Sport-Pari împreună cu fiul lui Lukaşenko, Dmitri. Apărătorii oligarhului spun că UE se înşală când îl descrie ca pe un sponsor financiar al regimului. Dar afirmaţiile lor sunt greu de crezut într-o ţară în care 70 la sută din economie se află sub controlul statului. Joerg Forbrig, un expert pe probleme ce ţin de Belarus de la „German Marshall Fund", susţine în  EUobserver că „bogăţia întregii ţări de 10 milioane de locuitori este administrată de un mic cerc al oamenilor de încredere ai lui Lukaşenko.
„Este probabil că Peftiev se ocupă de schimburile comerciale cu UE şi în afara celor legate de societăţile lui", a spus el. Pe lista neagră se mai află şi nouă judecători şi poliţişti precum şi mulţi alţi oficiali ai regimului, în frunte cu Lukaşenko.

Contramăsuri

„Politicienii europeni sunt prizonierii unei logici conflictuale, ei sunt ostaticii unei logici de constrângere şi de şantaj", a răspuns ministerul de Externe Belarus. „Suntem obligaţi să punem în aplicare măsuri imediate ca răspuns", se menţioneză în comunicat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite