Oligarh rus cere azil politic în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai bogaţi şi mai căutaţi oligarhi ruşi, Mihail Guţeriev, fost preşedinte şi director general al companiei petroliere private Russneft, a cerut în secret azil politic în

Unul dintre cei mai bogaţi şi mai căutaţi oligarhi ruşi, Mihail Guţeriev, fost preşedinte şi director general al companiei petroliere private Russneft, a cerut în secret azil politic în Marea Britanie, potrivit publicaţiei "The Mail on Sunday".

Fost membru al parlamentului rus, Guţeriev pretinde că este "vânat" de Kremlin. El a dispărut din Rusia în urmă cu câteva săptămâni şi, potrivit publicaţiei citate, se ascunde în Marea Britanie. Guţeriev ar fi înaintat Ministerului de Interne britanic o cerere prin care solicită azil politic, însă purtătorul de cuvânt al instituţiei a refuzat să comenteze informaţia. Potrivit Ministerului de Interne rus, Guţeriev este implicat în "activităţi ilegale, comise în stil mare de un grup organizat".

În iulie, miliardarul în vârstă de 49 de ani declara că face obiectul unei "tracasări fără precedent" din partea fiscului şi justiţiei din Rusia şi îşi anunţa demisia din fruntea companiei Russneft. O lună mai târziu, poliţia rusă anunţa că a emis un mandat de căutare internaţională împotriva lui Guţeriev, acuzat de fraudă financiară. Urmărirea penală împotriva societăţii sale a fost comparată cu prăbuşirea imperiului Iukos, cel mai important grup petolier rus, condus de Mihail Hodorkovski, care se află la închisoare din anul 2003.

Chimist de formaţie, Guţeriev, care este de origine cecenă, a început să facă avere imediat după destrămarea fostei URSS, prin crearea unei bănci.

El ocupă poziţia a 31-a pe lista celor mai bogaţi oameni din Rusia potrivit revistei "Forbes", care estimează averea sa personală la 3,1 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro).

În cazul în care Londra îi acordă azil politic, acest gest ar putea avea ca efect deteriorarea relaţiilor cu Moscova, deja tensionate, în urma morţii fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, decedat în noiembrie 2006 la Londra, în urma otrăvirii cu poloniu 210.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite