Olandezii, chemaţi la urne pentru a-şi alege deputaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegătorii olandezi sunt chemaţi la urne miercuri pentru a-şi alege deputaţii, după o campanie electorală axată pe criza euro şi Uniunea Europeană, relatează AFP.

Acest scrutin, al cincilea în zece ani, s-a transformat rapid într-un duel între doi lideri proeuropeni: premierul în exerciţiu, liberalul Mark Rutte, şi laburistul Diederik Samsom.

Partidele lor sunt la egalitate în ultimele sondaje de opinie, care le creditează pe fiecare cu câte 35 de mandate din cele 150 disponibile în Camera inferioară a Parlamentului olandez.

Dintre celelalte 19 partide care au prezentat liste, Partidul Socialist (stânga "dură") al lui Emile Roemer, care a vizat multă vreme locul al doilea, este creditat cu 22 de mandate.

Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders, eurosceptic şi islamofob, este creditat cu 17 mandate, după ce a provocat, în aprilie, înlăturarea Guvernului minoritar al lui Mark Rutte refuzând un program de austeritate pentru a reduce deficitul public sub 3 la sută din 2013, limita în vigoare în zona euro.

Olanda decide dacă alege calea germană a austerităţii

Scrutinul, perceput ca un indicator al exasperării Europei de Nord faţă de UE şi criza economică, a fost precedat de o scurtă campanie, marcată de poziţii antieuropene ale partidului socialist şi PVV.

Liberalii şi laburiştii au înăsprit tonul faţă de UE pentru a mulţumi un electorat din ce în ce mai ostil faţă de Bruxelles şi faţă de planurile de ajutor pentru ţările din sudul vechiului continent.

Majoritatea analiştilor apreciază că cele două partide proeuropene vor forma viitoarea coaliţie, dar problema rămâne deschisă în privinţa postului de premier, care îi va reveni liderului partidului cu cele mai multe voturi.

Dacă Rutte va fi reconfirmat în funcţie, Olanda ar trebui să continue alinierea la Germania în privinţa disciplinei bugetare.

Dacă va fi ales Diederik Samsom, poziţia Olandei ar urma să se modifice uşor apropiindu-se de cea a Franţei, al cărei preşedinte François Hollande promovează relansarea economică, fără să se schimbe însă radical.

Peste 12 milioane de olandezi sunt chemaţi să voteze în 10.000 de birouri de vot între 07.30 (08.30 ora României) şi 21.00 (22.00 ora României). Primele estimări sunt aşteptate în jurul orei 19.05 GMT (22.03 ora României).

Puţin peste 9,4 milioane de olandezi au mers la urne în 2010, rata de participare fiind de 75,4 la sută, faţă de 80,35 la sută la alegerile din 2006.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite