Olanda: austeritatea ar putea dărâma guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a fost una dintre cele mai vehemente susţinătoare ale regulilor fiscale dure impuse de UE, Olanda are acum probleme politice privind impunerea măsurilor de austeritate pentru a atinge ţinta de deficit cerută de Bruxelles.

Organizarea de alegeri legislative anticipate pare „de neevitat", după eşecul negocierilor privind reducerea deficitului public olandez, a anunţat sâmbătă premierul liberal Mark Rutte.

Demarate la 5 martie şi prevăzute iniţial să dureze trei săptămâni, negocierile între coaliţia guvernamentală de centru-dreapta şi aliatul său din Parlament, partidul de extremă-dreaptă şi anti-UE al lui Geert Wilders,
ar fi trebuit să ducă la un acord pentru a economisi 16 miliarde de euro, pentru a reduce deficitul public al Olandei.

Deşi economia Olandei a slăbit în ultimele luni, rămâne una dintre cele mai puternice din Europa. Şomajul este relativ redus, iar ratingul de creditare a rămas AAA. Dar tăierile de cheltuieli sunt necesare pentru atingerea ţintei de deficit de maximum 3% impusă de UE.
Luna trecută, datele Biroului Central de Planificare al Olandei prognozează că deficitul public pe 2013 va creşte la 4.7% din PIB în actualele condiţii.

Geert Wilders, a spus că pachetul de măsuri de austeritate"vor prejudicia creşterea economică" şi vor afecta sever puterea de cumpărare a multor oameni, în special pensionari.

El a spus că Bruxellesul vrea să confişte economia construită de cei bătrâni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite