„Oile negre“, izgonite din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accesul rromilor într-un supermarket din La Rochelle, port din sud-vestul Franţei, a fost interzis, relatează cotidianul „Sud Ouest“, care citează mărturia unui ţigan de origine română, Petrică.

Conform acestuia, familiile de ţigani care trăiesc în rulote şi corturi în apropiere de La Rochelle, alcătuite din circa 60 de persoane, sunt nevoite acum să meargă la cumpărături în alte magazine.

Expulzarea lor ar putea începe săptămâna acesta, precizează „Sud Ouest". Consiliul general a sesizat Tribunalul de mare instanţă din La Rochelle, care a ordonat evacuarea taberei din motive de igienă şi salubritate. „Oamenii din zonă se plâng", susţine un oficial local, deşi recunoaşte că nu a fost semnalat niciun incident. Măsurile care-i vizează direct pe rromii din Franţa nu se opresc însă aici. Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a evocat duminică necesitatea prezenţei poliţiştilor români în echipele sezoniere din departamentul Pirineilor Orientali, unde sunt instalate mai multe tabere de rromi.

La rândul lor, locuitorii din Ţara Cantoanelor urmează să decidă, la sfârşitul lui noiembrie, dacă vor introduce în Constituţia federală un amendament controversat, ce prevede expulzarea oricărei persoane de altă naţionalitate care comite un delict grav pe teritoriul elveţian. Cu alte cuvinte, elveţienii se pregătesc să „vâneze oile negre" - animale care simbolizează străinii „vinovaţi", prezente pe afişele electorale ale Uniunii Democratice de Centru, partidul populist aflat la putere. Măsura expulzării va fi însoţită de interdicţia de a mai intra în Elveţia pe o durată cuprinsă între 5 şi 15 ani.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite