Oficiali occidentali expulzaţi din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Şeful misiunii UE la Kabul şi un înalt diplomat al ONU sunt acuzaţi de guvernul afgan că ar fi purtat negocieri cu talibanii . Şeful Misiunii UE în Afganistan, britanicul Michael Semple,

>> Şeful misiunii UE la Kabul şi un înalt diplomat al ONU sunt acuzaţi de guvernul afgan că ar fi purtat negocieri cu talibanii .

Şeful Misiunii UE în Afganistan, britanicul Michael Semple, şi un oficial de rang înalt al ONU, Marvin Patterson, de naţionalitate irlandeză, au fost declaraţi persona non grata în Afganistan pe motiv că au organizat negocieri secrete cu talibanii. Instituţiile occidentale au făcut corp comun, susţinând că este vorba de o neînţelegere.

Potrivit corespondentului BBC la Kabul, decizia ar fi venit chiar de la cabinetul preşedintelui afgan, Hamid Karzai. "Este ultimul cuvânt al guvernului. Nu numai că au negociat cu talibanii, dar le-au dat şi bani. Nu este clar dacă ei sprijină sau nu insurgenţa", a declarat pentru Reuters un oficial al guvernului de la Kabul care a dorit să rămână anonim.

El a mai spus că nu se ştie dacă întâlnirea cu talibanii a fost o iniţiativă perrsonală a celor doi sau dacă ei au acţionat în calitate oficială. Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui afgan Hamid Karzai, 50 de afgani - unii dintre ei colegi cu cei doi diplomaţi occidentali - au fost arestaţi şi sunt investigaţi. Michael Semple a declarat pentru Reuters că "nu ar fi potrivit" să comenteze pe marginea incidentului.


Un purtător de cuvânt al misiunii ONU în Afganistan, Aleem Siddique, a negat faptul că cei doi ar fi negociat cu talibanii, spunând că ei au discutat cu toată lumea în încercarea de a asigura stabilitatea.


Semple şi Patterson locuiesc şi lucrează în Afganistan de peste 10 ani - încă de pe timpul guvernării talibane, înlăturată prin invazia condusă de SUA în 2001. Ambii sunt consideraţi ca fiind experţi în problemele Afganistanului şi extrem de valoroşi pentru proiectele de reconstrucţie.


MI6, implicat în discuţiile cu insurgenţii?


Cotidianul britanic "Telegraph", citând o sursă a serviciilor secrete, a dezvăluit ieri că reprezentanţi ai MI6 au avut întâlniri în vară cu membrii seniori ai talibanilor.


Premierul britanic Gordon Brown, care cu câteva săptămâni în urmă a declarat în faţa parlamentului că sunt excluse orice fel de negocieri cu talibanii, se află într-o poziţie incomodă, fiind tras la răspundere de Opiziţie.

"Se crede că americanii sunt foarte nemulţumiţi de faptul că a ieşit la su-prafaţă că un aliat în războiul antiterio a purtat negocieri cu autorii atentatelor din 11 decembrie 2001", mai scrie "Telegraph".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite