Oficial iranian: Teheranul doreşte continuarea cooperării sale cu AIEA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul doreşte să continue cooperarea şi negocierile cu AIEA în pofida unui eşec al unor misiuni în ultimele zile la Teheran, a declarat reprezentantul Teheranului la Agenţia ONU Ali Asghar Soltanieh, citat de site-ul televiziunii de stat, relatează AFP.

"În ultimele zile, am evocat aspecte tehnice şi juridice. Răspunsuri tehnice au fost oferite întrebărilor agenţiei. Această abordare de cooperare şi negociere va continua. Iar noi sfătuim (AIEA) să evite să perturbe climatul de cooperare", a spus Soltanieh.

"Pentru a-şi arăta bunăvoinţa, Iranul a predat agenţiei atât o declaraţie preliminară, cât şi un răspuns asupra direcţiilor raportului directorului general" al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a adăugat el.

"Au fost evocate propuneri" în vederea dezvoltării cooperării între Iran şi AIEA, "dar, pentru a se ajunge la un acord final, avem nevoie de o perioadă suplimentară de timp. Şi am convenit să continuăm discuţiile", a insistat el.

"În vederea oricărei vizite, este necesar să se stabilească un cadru şi reguli care să ţină cont de consideraţiile ambelor părţi", a declarat Soltanieh cu privire la refuzul Teheranului de a acorda misiunilor Agenţiei ONU acces la o presupusă instalaţie nucleară de la Parchin, situată într-o bază militară.

AIEA a constatat ieri eşecul ultimei sale misiuni la Teheran, care spera să îndepărteze suspiciunile asupra obiectivelor urmărite de Iran în domeniul nuclear, transmite Mediafax.

Comunitatea internaţională suspectează programul nuclear iranian, condamnat din 2006 încoace prin şase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU dintre care patru stabilind sancţiuni, că ar avea scopuri militare ascunse, lucru pe care Teheranul îl neagă cu vehemenţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite