VIDEO Odiseea indiană a lui Barack Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul american a anunţat încheierea unor contracte de 10 miliarde de dolari între SUA şi India. Indienii vor cumpăra de la americani avioane, motoare cu reacţie şi piese de motociclete Harley Davidson, a anunţat liderul de la Casa Albă.

Barack Obama  a fost cazat la Hotelul Taj Mahal din Mumbai, una dintre ţintele  atentatelor din noiembrie 2008, comise de militanţii islamişti, în care au murit peste 170 de oameni.  El a descris clădirea drept „un simbol al puterii şi rezistenţei Indiei" şi a spus că India şi SUA sunt unite în lupta împotriva terorismului. Liderul american a anunţat sâmbătă semnarea unor contracte comerciale în valoare de 10 miliarde de dolari între cele două ţări.

Noile acorduri de export vor ajuta la susţinerea a circa 54.000 de joburi în SUA, potrivit Casei Albe. Compania Boeing va vinde 30 de aeronave companiei private indiene SpiceJet, generând, potrivit preşedintelui american, peste 12.000 de joburi în SUA. Un alt acord se referă la vânzarea de către General Electric a câteva sute de motoare cu reacţie pentru avioane de luptă destinate armatei indiene. Harley David­son va deschide o nouă uzină în India pentru a asambla motociclete ale căror părţi componente sunt fabricate în SUA.

Potrivit Casei Albe, firmele General Electric şi Caterpillar Inc. au şanse să câştige licitaţia pentru furnizarea a peste 1.000 de locomotive diesel în următorii 10 ani, destinate căilor ferate indiene. „Mărimea şi ritmul progresului pe care India l-a făcut în ultimele două decenii reprezintă una dintre cele mai uluitoare realizări din istoria umanităţii", a declarat Obama în faţa unei audienţe formate din oameni de afaceri americani şi indieni.

Proteste la Jakarta

Barack Obama se află astăzi în capitala Indiei, New Delhi, unde va avea întâlniri cu oficialii guvernului indian, iar mâine va călători către capitala Indoneziei, Jakarta, următoarea oprire în turneul său asiatic. Peste 1.000 de membri ai mişcării islamiste Hizbut Tahrir au manifestat ieri la Jakarta împotriva vizitei lui Obama.

Preşedintele SUA va reveni marţi pentru prima dată în Indonezia, unde a petrecut în copilărie patru ani, între 1967 şi 1971. În următoarele zile, Obama va anunţa un „parteneriat larg" ce include acorduri economice cu Indonezia, va participa la summitul G20 de la Seul (Coreea de Sud) şi la forumul economic de la Yokohama (Japonia).

Securitate maximă

Cât timp Obama s-a aflat la Mumbai, o navă de război americană a patrulat în permanenţă coastele oraşului indian. SUA şi India au mobilizat ample dispozitive de securitate pentru vizita preşedintelui american.

Michelle Obama a dansat desculţă

Prima-doamnă a Americii a cântat la tamburină   Foto: Afp



Prima-doamnă a Americii a dansat desculţă şi a cântat la tamburină, ieri, alături de un grup de 33 de copii indieni defavorizaţi, la Universitatea din Mumbai, pe o melodie din filmul Rang de Basanti. Ea şi-a scos pantofii şi a intrat într-un joc de vocabular alături de copiii cu vârste între opt şi 13 ani care urmează cursuri de limbă engleză, predate de voluntari ai organizaţiei indiene Make a Difference.

Michelle Obama le-a vorbit tinerilor indieni despre importanţa  educaţiei. „Nu am crescut având mulţi bani. Nu mi-am imaginat niciodată că voi fi prima -doamnă a SUA. Dar, pentru că am educaţie, am fost pregătită pentru aceasta atunci când a venit momentul", a spus ea.

Michelle Obama a ţinut ieri dimineaţă un discurs în faţa studenţilor de la Colegiul St. Xavier, al aceleiaşi universităţi. Ea le-a vorbit tinerilor despre începuturile ei „umile", despre „valorile puternice" pe care i le-au insuflat părinţii şi i-a îndemnat pe tinerii indieni să aibă visuri „gigantice".

Entuziasmul ei a pare să fi impresionat generaţia tânără a Indiei, după cum transmit jurnaliştii prezenţi la faţa locului.  „Te simţi revigorat atunci când o femeie atât de influentă îţi vorbeşte despre probleme practice şi despre visuri mari", a declarat unul dintre studenţii prezenţi la discurs.

Cuplul american a participat apoi la festivalul tradiţional Diwali, dansând pe muzică tradiţională indiană, o ştire care a făcut valuri în SUA.

Prima-doamnă a Americii a cântat la tamburină
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite