Obstacole pentru aderarea la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa elveţiană susţine că problema rromilor ar putea afecta drumul României în spaţiul de liberă circulaţie europeană Pe fondul violenţelor din Italia la adresa rromilor, oficialii

Presa elveţiană susţine că problema rromilor ar putea afecta drumul României în spaţiul de liberă circulaţie europeană

Pe fondul violenţelor din Italia la adresa rromilor, oficialii din Ţara Cantoanelor se tem că imigranţii clandestini vor lua cu asalt frontierele ţării.

Cotidianul elveţian "Le Temps" afirmă că, deşi nu s-a declanşat încă alerta, Uniunea Europeană este din ce în ce mai îngrijorată că problema rromilor poate afecta intrarea României în Spaţiul Schengen, prevăzută pentru 2011. Publicaţia menţionează, de asemenea, măsurile antiimigraţie luate recent de Guvernul Berlusconi şi care îi vizează în special pe cei 16.000 de rromi din Peninsulă.

Ulterior, mai multe tabere de rromi din jurul oraşelor italiene Napoli şi Milano au fost incendiate în urma ştirii că o ţigancă ar fi încercat să răpească un copil. Între timp, ministrul italian de externe, Franco Frattini, a anunţat luni seară că guvernul a cerut fonduri UE pentru integrarea rromilor, la care Roma nu mai apelase anterior.

Teama cuprinde Elveţia

Creşterea xenofobiei în Italia riscă să accentueze presiunea la frontierele Elveţiei, scrie "Le Temps". Situaţia este calmă deocamdată, dar Clemente Milani, purtător de cuvânt al poliţiei de frontieră, nu exclude "riscul unui val de intrări ilegale". Această nouă temere vine chiar înaintea a două evenimente politice importante.

Şefa Departamentului federal al justiţie şi poliţiei, Eveline Widmer-Schlumpf, s-a aflat ieri la Bruxelles pentru a semna protocolul, încheiat la 29 ianuarie 2008, care extinde la România şi Bulgaria libera circulaţie între Elveţia şi UE. Pe de altă parte, Consiliul naţional va dezbate azi prelungirea acordului de liberă circulaţie cu UE şi extinderea acestuia la România şi Bulgaria.

Mobilizare în Germania

În contextul violenţelor din Italia, consiliul central al ţiganilor din Germania a cerut ieri cancelarului Angela Merkel să facă presiuni pentru ca o forţă de reacţie a UE să fie însărcinată cu protejarea rromilor.

Forţa de reacţie ar urma să colaboreze cu asociaţiile reprezentative ale ţiganilor din Europa şi să ia măsuri pentru a pune capăt condiţiilor de viaţă "insuportabile" din cartierele lipsite de apă curentă, electricitate, canalizare şi alte infrastructuri de bază.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite