Obsesia Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China şi Coreea de Nord, cei doi vecini legaţi de istorie şi de tradiţii, ar fi cele mai fericite ţări din lume, potrivit unui clasament alcătuit de...Coreea de Nord.

Ce păcat, în aceste condiţii, că nord-coreenii trăiesc în cea mai ermetică ţară din lume! Dacă şi-ar deschide graniţele, atunci oameni de pe toate meridianele s-ar putea duce acolo, pentru a profita de fantasticile condiţii de viaţă care îi fac pe nord-coreeni să ocupe locul doi în clasamentul celor mai fericite ţări din lume (locul întâi fiind ocupat de măreaţa Chină).

Aceste afirmaţii provin dintr-un raport difuzat de televiziunea de stat nord-coreeană, referitor la rata Fericirii în lume, în care Coreea de Nord a obţinut 98 de puncte din 100 posibile. Deşi este imposibil să i se verifice autenticitatea şi provenienţa, studiul a fost menţionat de mai multe posturi de televiziune chineze şi circulă pe web, provocând dezbateri şi comentarii aprinse. Clasamentul complet este de negăsit, dar se ştie că locul trei este ocupat de Cuba, cu 93 de  puncte, urmată de Iran şi Venezuela, cu 88 şi, respectiv, 85 de puncte. Coreea de Sud, care nu a „adunat" decât 18 puncte, ajunge doar pe locul 152, în timp ce „Imperiul American" se clasează la coadă (cum altfel?), pe locul 203. „Este un top al celor mai torturate popoare?", întreabă ironic un internaut, iar altul spune: „Dacă infernul este în Statele Unite, atunci lăsaţi-mă să mă duc în infern!".

Faptul că în clasamentul Coreei de Nord, China deţine primul loc a fost interpretat ca un gest de curtoazie al Phenianului. Într-adevăr, Kim Jong Il s-a reîntors recent dintr-o nouă vizită în China, o asiduitate neobişnuită, pe care observatorii  o pun pe seama succesiunii la putere a fiului lui Kim Jong Il, pentru care regimul de la Phenian îşi doreşte susţinerea Beijingului. Gestul este cu atât mai semnificativ cu cât Fericirea este una dintre principalele preocupări ale guvernului chinez. Cu ocazia Adunării Naţionale Populare, în martie trecut, conceptul de „fericire" a fost menţionat de nenumărate ori, aproape la fel de des ca şi cel de „armonie", atât de drag preşedintelui Hu Jintao. Mai mult, noul plan cincinal conţine chiar o foaie de parcurs pentru a ajunge la „o Chină fericită". Alte cifre, însă, arată că guvernul chinez este departe de a-şi fi îndeplinit obiectivele. Potrivit unui sondaj mai credibil, doar 6% din chinezi spun că sunt fericiţi. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite