VIDEO Obama vrăjeşte Europa cu ping-pong şi cârnaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele SUA şi-a încheiat vizita în Marea Britanie cu un discurs în care a comparat „primăvara arabă“ cu revoluţiile anticomuniste. Preşedintele SUA şi premierul britanic au sărbătorit continuarea parteneriatului strategic în domeniul securităţii între SUA şi Marea Britanie cu cârnaţi la grătar.

Preşedintele Barack Obama şi premierul David Cameron au pus bazele unui grup de comandă pe probleme de apărare. Din această nou-creată structură (Task Force) vor face parte înalţi oficiali din armata britanică şi cea americană. În cadrul grupului de lucu americano-britanic se vor face schimburi de informaţii legate de securitate şi se vor analiza strategii comune de apărare, relatează „metro.co.uk".

Citiţi şi:

Preşedintele american şi premierul britanic au servit biftec şi cârnaţi militarilor

Într-o conferinţă de presă comună, cei doi au cerut din nou colonelului Muammar Gaddafi să se retragă de la putere şi au subliniat că analizează „toate opţiunile"  pentru a presa regimul de la Tripoli. Cei doi au admis că operaţiunea aliaţilor în Libia are rezultate limitate, dat fiind că se rezumă la raiduri aeriene şi nu terestre.

Regia cârnaţilor

Succesul discuţiilor care au durat o oră şi jumătate a fost sărbătorit cu cârnaţi la grătar. Premierul Cameron (care a repetat pentru această scenă, împreună cu familia) şi preşedintele Obama şi-au făcut apariţia, cu zâmbetul pe buze, la o petrecere organizată în Downing Street numărul 10, în cinstea familiilor militarilor. În timp cei doi lideri au servit biftec şi cârnaţi militarilor, soţiile, Michelle Obama şi Samantha Cameron, s-au ocupat de distribuirea salatelor. Primele doamne au concurat la capitolul eleganţă. Soţia premierului a purtat o rochie bleu încinsă cu un cordon de smarald, semnată de designerul Jonathan Saunders, care a fost evaluată la peste 600 de euro. Michelle Obama a purtat o rochie neagră din şifon a creatorului de modă Tracy Reese.

Momente vesele şi gafe

Obama şi Cameron au jucat ping-pong



Vizita preşedintelui american în Regatul Unit n-a fost însă lipsită de câteva gafe şi momente vesele, care ţin prima pagină a tabloidelor. Controversat este numele de cod atribuit de Scotland Yard preşedintelui Obama, şi anume „Chalaque". Potrivit „Daily Mail", cuvântul de origine indiană înseamnă „cel care face pe deşteptul", „obraznic" sau „viclean". Scotland Yard s-a apărat, spunând că numele de cod sunt generate în mod aleatoriu de calculator.  Preşedintele Obama a scris o dată greşită în cartea de oaspeţi de la Catedrala Westminster din Londra. În loc de „24 mai 2011", liderul american a trecut „24 mai 2008".  A existat şi un moment stânjenitor pentru prima-doamnă a SUA, care a fost surprins de aparatele de fotografiat ale jurnaliştilor. De vină a fost vântul care a ridicat poalele rochiei lui Michelle Obama şi i-a răvăşit coafura, tocmai pe peluza Palatului Buckingham, la doi paşi de Regina Marii Britanii. Înainte de luxosul dineu la palat, Barack Obama şi Regina şi-au făcut câteva cadouri.

Seminţe pentru Charles

Albumul oferit de Obama Reginei are coperţi din piele şi este legat manual. El conţine o serie de fotografii realizate cu ocazia vizitei întreprinse în America de părinţii ei, regele George al VI-lea şi regina Elizabeth, în 1939, considerată prima vizită oficială în America a unui suveran britanic aflat în funcţie. Coperţi din piele are şi albumul primit de Obama de la Suveranul britanic. Regina Elizabeth a II-a şi prinţul Philip le-au oferit soţilor Obama şi o broşă veche din aur şi coral roşu în formă de trandafiri. Prinţul Philip, un pasionat al curselor de cai, a primit din partea primului cuplu al SUA un harnaşament pentru ponei, gravat cu sigiliul prezidenţial american. Nu în ultimul rând, Barack şi Michelle Obama le-au oferit prinţului Charles şi soţiei sale, Camilla, plante şi seminţe recoltate din grădina Casei Albe, dar şi un borcan cu miere de la albinele crescute în acelaşi loc.

Shakespeare şi vin de 1.200 de euro

image

Obama şi Regina Elisabeta a II-a la dineu



În timpul dineului de la Buckingham Palace, invitaţii au băut, relatează „US News.com", un vin de excepţie din care doar o sticlă costă peste 1.200 de euro. Dar nici dineul n-a fost lipsit de gafe din partea liderului american. Barack Obama a uitat complet de protocol şi a închinat un pahar în cinstea Reginei, la momentul nepotrivit. Astfel toastul său, în care a citat din Richard al II-lea al lui Shakespeare şi a amintit de legătura specială între poporul american şi cel britanic, a fost acoperit de imnul Marii Britanii, intonat de orchestra regală.

Revoltele arabe, ca lupta antifascistă

Preşedintele Obama a ţinut în ultima zi a vizitei sale în Marea Britanie şi un discurs despre securitate în faţa celor două Camere reunite ale Parlamentului de la Londra. El le-a transmis aleşilor britanici că nu trebuie să se teamă că SUA va alege parteneriatul cu China, India şi Brazilia în defavoarea Europei. Liderul SUA a subliniat că dezvoltarea economică a celor trei se datorează ,,leadership" americano-britanic, esenţial pentru menţinerea păcii în lume şi pe viitor.  Mesajul era adresat şi liderilor celor mai industrializate opt state (G8) pe care preşedintele SUA îi va întâlni astăzi la summitul de la Deauville din Franţa. El s-a referit şi la revoltele din lumea arabă, care vor fi urmate de ani grei, în care fiecare popor va trebui să-şi aleagă propriul drum. Obama a justificat şi intervenţia SUA, în Libia: „Facem aceste lucruri pentru că nu credem doar în drepturile naţiunilor, ci în drepturile cetăţenilor. Acesta este principiul după care ne-am ghidat şi în lupta împotriva fascismului şi comunismului".

Obama este primul lider american care s-a adresat Parlamentului reunit de la Londra. De acest privilegiu, de care în mod normal, are parte doar Regina, s-au mai bucurat după cel de-al Doilea Război Mondial doar Papa Benedict al XVI-lea (2010), Nelson Mandela (1996) şi Charles de Gaulle (1960).

Ping-pong la nivel înalt

Preşedintele Obama şi premierul David Cameron au jucat tenis de masă în timpul unei vizite pe care au făcut-o la Globe Academy din Londra. Cei doi oficiali au jucat în echipă împotriva unor elevi ai şcolii şi s-au felicitat pentru loviturile cele mai bune. Echipa celor doi lideri a fost învinsă destul de clar de mai tinerii adversari, chiar dacă nimeni nu a ţinut scorul.

Băsescu ratează informala cu Obama

Preşedinţia României a confirmat ieri că Traian Băsescu nu va participa la summitul ţărilor central şi sud-est europene de la Varşovia (27 - 28 mai) din cauza Poloniei care a invitat Kosovo, o „entitate" care nu este recunoscută ca stat de ţara noastră. Boicotarea summitului de la Varşovia presupune însă că preşedintele Băsescu ratează şi întâlnirea informală a liderilor europeni cu preşedintele SUA, Barack Obama. Slovacia a acceptat să participe la reuniune, după ce a primit asigurări că nu vor fi afişate însemnele de stat ale Kosovo.

image

Vezi cum s-a distrat preşedintele american în Marea Britanie, de la ping pong la grătar în aer liber

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite