Obama sună retragerea din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

10.000 de militari americani vor veni acasă anul acesta şi alţi 23.000 până la sfârşitul lui septembrie 2012. Barack Obama şi-a justificat decizia de a retrage o parte din forţele din Afganistan prin înfrângerile suferite de Al-Qaida la zece ani de la invadarea ţării.

În cadrul unui discurs solemn de 13 minute de la Casa Albă, preşedintele Statelor Unite a ordonat repatrierea începând din luna iulie a acestui an a 10.000 dintre cei aproximativ 99.000 de militari americani aflaţi în prezent în Afganistan şi a încă 23.000 până la sfârşitul lunii septembrie 2012. Barack Obama şi-a justificat decizia prin înfrângerile suferite de Al-Qaida la zece ani de la invadarea ţării.

 Documentele recuperate din vila în care a fost ucis Bin Laden arată că Al-Qaida „suferă enorm" şi este „incapabilă să înlocuiască în mod eficient" liderii de rang înalt ai reţelei eliminaţi, a afirmat Obama, potrivit căruia „peste jumătate dintre ei au fost ucişi". Preşedintele a optat pentru începerea retragerii mai rapid decât preconizaseră comandanţii militari, dar peste 65.000 de soldaţi americani vor rămâne în Afganistan pentru a pregăti în continuare armata şi poliţia afgană pentru a face faţă insurgenţei talibane.

Generalul Petraeus nu e încântat

Oficiali din administraţie au declarat pentru „New York Times" că generalul David Petraeus, comandantul trupelor americane din Afganistan, nu susţine decizia. Summitul NATO de la Lisabona de la sfârşitul lui 2010 a aprobat principiul unui transfer de responsabilitate în materie de securitate către forţele afgane în 2014. Dar capacitatea lor de a prelua conducerea de la forţele internaţionale rămâne problematică, iar guvernul afgan este criticat pentru slăbiciunea şi corupţia sa. Rămânând mai degrabă vag în privinţa acestui subiect, Obama a declarat că are „motive să se gândească la faptul că pot fi făcute progrese" în discuţiile cu talibanii în vederea unei soluţii politice a conflictului.

Priorităţi interne

El a avertizat însă că SUA nu încearcă să facă din Afganistan un „loc perfect", chiar dacă le-a promis afganilor un „parteneriat durabil". Un sondaj publicat marţi afirma că 56 la sută din americani sunt favorabili unei retrageri din Afganistan „cât mai repede posibil". În plus, în această perioadă de puternic deficit bugetar, din ce în ce mai mulţi congresmeni cer încheierea operaţiunilor, al căror cost este evaluat la zece miliarde de dolari pe lună. Obama a luat cunoştinţă de aceste opinii, subliniind că „este timpul să se concentreze asupra investiţiilor din propria ţară".

Afganii, nepregătiţi

Anunţul privind începerea retragerii americane din Afganistan nu înlătură numeroasele îndoieli care persistă în ceea ce priveşte capacitatea Guvernului şi forţelor afgane de a gestiona securitatea ţării începând cu 2014. Relaţiile între Kabul şi Washington par la cel mai scăzut nivel, alimentate de neînţelegeri şi dezamăgiri reciproce, departe de idila efervescentă de la începutul anilor 2000 dintre preşedintele Hamid Karzai şi Casa Albă.

Ultimele două alegeri afgane, cele prezidenţiale din 2009 şi cele legislative din 2010, au fost umbrite de fraude, în loc să consacre consolidarea democraţiei ţării. Experţii în dosarul afgan sunt foarte sceptici, subliniind în special slăbiciunile (corupţia, lipsa de antrenament, dezechilibrele etnice, infiltrarea rebelilor) care subminează armata şi poliţia afgane, ce numără în prezent 300.000 de membri. „Termenul de 2014 este nerealist, deoarece armata afgană nu va fi capabilă să facă faţă unei insurecţii care se accentuează", aprecizată profesorul universitar Gilles Dorronsoro.

Şi alte state vor urma exemplul SUA

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat, ieri, că Franţa va urma exemplul Statelor Unite privind retragerea trupelor din Afganistan şi va începe „o retragere progresivă", „proporţional şi după un program comparabil cu cel al retragerii întăririlor americane". Circa 4.000 de militari francezi sunt desfăşuraţi în prezent în Afganistan.

Marea Britanie a salutat planurile SUA privind reducerea numărului de militari din Afganistan, dar a precizat că îşi menţine politica de a pune capăt rolului trupelor combatante în această ţară până cel târziu în 2015, sau mai devreme dacă condiţiile de pe teren o permit. România are şi ea 1.813 militari trimişi în teatrul de luptă, dar decizia privind o eventual retragere trebuie luată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

65.000 de soldaţi americani vor rămâne în Afganistan pentru a pregăti în continuare armata şi poliţia afgane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite