Obama şi Sarkozy pun la cale reforma monetară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez l-a asigurat pe liderul american că nu va căuta detronarea dolarului din poziţia privilegiată de valută de rezervă a lumii, în ciuda sugestiilor sale anterioare. Nicolas Sarkozy declarase că proeminenţa dolarului a contribuit la criza financiară prin încurajarea dezechilibrelor globale.

Cei doi lideri au discutat timp de două ore şi jumătate la Casa Albă. Preşedintele Franţei deţine, în acest an, şefia Grupului celor 8 şi a Grupului celor 20, care include economii emergente, precum China, India şi Brazilia.

Una dintre priorităţile sale declarate este reformarea sistemului monetar global, astfel încât acesta să reflecte mai bine noile economii şi valute.

Idei de schimbare

Sarkozy a sugerat, anterior, că rolul dolarului ca singura monedă globală pentru rezerve valutare nu mai reflectă o lume din ce în ce mai multipolară. Economiile emergente, precum China, India, Brazilia şi Rusia, au putere din ce în ce mai mare. China cere explicit renunţarea la statutul privilegiat al dolarului.  Conferinţa de la Bretton Woods, din 1944, a stabilit rolul dolarului american de monedă pentru rezerve valutare.

Atât preşedintele Sarkozy, cât şi ministrul său de Finanţe, Christine Lagarde, care a participat la întâlnirea cu Obama, declaraseră anterior că proeminenţa dolarului a contribuit la criza financiară prin încurajarea dezechilibrelor globale. Oficialii francezi mai afirmaseră că ar vrea să studieze posibilitatea unui rol mai important pentru Drepturile Speciale de Retragere (moneda FMI).

Un oficial francez, citat de Bloomberg, a spus însă, după întâlnire, că rolul dolarului ca monedă de rezervă nu e principala problemă pe care o întâmpină ordinea monetară mondială. El a spus că problemele mai mari constau în a face valutele controlate, precum yuanul chinezesc să fluctueze liber şi în a găsi moduri de a limita surplusurile şi deficitele excesive. Acestea sunt şi obiectivele-cheie ale SUA. 

Potrivit unui oficial american, Sarkozy a spus clar că nu vrea  să insiste pentru nicio măsură care ar reduce valoarea dolarului.

„Sunt multe dezechilibre în economia mondială, care inhibă creşterea", a spus Obama, într-o conferinţă de presă comună. Sarkozy a declarat, prin intermediul translatorului, că Franţa şi SUA vor lucra împreună pentru a identifica idei privind reforma monetară. „Ştiu cât de important e rolul jucat de SUA în lume, cât de important e dolarul ca valută numărul 1 a lumii", a spus Sarkozy. 

Dolarul nu are alternativă

Sarkozy a declarat că va aduna idei privind reforma monetară înainte de a pune această problemă pe agenda reuniunilor G8 şi G20. Prima va avea loc în mai, în staţiunea Deauville, din Normandia, iar cea de-a doua va fi la Cannes, în noiembrie. 

„Reforma monetară e un obiectiv major al lui Sarkozy, dar nu prea are conţinut", a declarat, pentru Bloomberg, Jonathan Story, profesor de economie politică internaţională la INSEAD, o şcoală de afaceri din Fontainebleau (lângă Paris).

"Nici măcar nu ne putem gândi că euro ar putea înlocui dolarul ca monedă pentru rezervele valutare, iar yuanul nici atât. Cât despre Drepturile Speciale de Retragere, o organizaţie internaţională nu poate fi în spatele unei valute. E nevoie de o ţară".

SUA a pus mereu accentul pe crearea unor indicatori care să anunţe din timp dezechilibrele economice. Administraţia Obama a făcut apeluri către China să-şi lase yuanul să se aprecieze în timp, potrivit forţelor de piaţa liberă.

Cei doi preşedinţi au discutat criza euro în termeni generali, dar nu s-au adresat recentelor îngrijorări potrivit cărora Portugalia va trebui să apeleze la fondurile de ajutor ale UE.

Nici urmă de disconfort

Cei doi lideri au avut un aer sobru, dar în acelaşi timp au părut să se simtă confortabil unul în prezenţa celuilalt, în prima întâlnire faţă în faţă de la publicarea de către WikiLeaks a notelor diplomatice americane. Unele dintre acestea îl descriu pe Sarkozy drept „un lider impulsiv", care are un aer de „monarh atotputernic".

Întâlnire fără festivism

Presa mondenă nu a avut ocazia de a le fotografia pe cele două prime doamne, Michelle Obama şi Carla Bruni-Sarkozy. Ele au luat împreună prânzul, departe de ochii presei, la Casa Albă, în timp ce preşedinţii discutau treburile de stat.

Vizita soţilor Sarkozy a fost lipsită de festivităţi şi, în general, discretă, datorită tragediei petrecute în Arizona. Ambii preşedinţi au comentat pe tema atentatului, în care au murit şase oameni şi au fost răniţi alţi 14, printre care şi o membră a Camerei Reprezentanţilor, Gabrielle Giffords.

Obama a spus că SUA este încă şocată de acest atac. „Sperăm ca, în urma acestei tragedii, să devenim un popor mai puternic", a spus Obama. Sarkozy a afirmat că poporul francez este „profund afectat şi îndurerat" de acest masacru.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite