Obama le dă cu flit europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama a anunţat că nu poate fi prezent la Madrid în luna mai pentru a participa la summitul UE-SUA, punând astfel capăt disputei dintre premierul spaniol Jose Luis Zapatero şi preşedintele Uniunii Europene, Herman von Rompuy, care au tot încercat să stabilească cine va da primul mâna cu liderul american.

Liderul de la Casa Albă a fost de şase ori în Europa anul trecut şi le-a dat europenilor speranţa că relaţia transatlantică va fi mai bună ca niciodată.

Vechiul Continent a lipsit însă din primul discurs despre starea naţiunii ţinut zilele trecute de Obama, iar „nu"-ul aruncat preşedinţiei spaniole lasă să se întrevadă alte priorităţi pe agenda de politică externă a administraţiei de la Washington.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Internă, Michael Hammer, a încercat să îndulcească pilula, explicând că relaţiile Americii cu Europa sunt solide, cele două având proiecte comune: războiul din Afganistan, lupta împotriva terorismului, cooperarea economică şi în domeniul combaterii schimbărilor climatice.

Se pare că summitul UE-SUA va avea loc în toamna acestui an, în Portugalia, odată cu summitul NATO. Până atunci, Obama se va duce în Indonezia, China şi Australia, lăsându-le răgaz lui Zapatero şi van Rompuy pentru a decide cine e şeful în UE, nedumerire ce persistă încă la Washington, chiar şi după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite