VIDEO După ce Obama l-a umilit pe Netanyahu, premierul israelian a ridicat tonul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâlnirea de marţi a preşedintelui SUA, Barack Obama, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu continuă să facă valuri în presă.

Amănunte despre atmosfera încordată din timpul reuniunii şi a modului în care s-au desfăşurat convorbirile conduc spre ideea unui eşec diplomatic de proporţii, al ambelor părţi. Astfel, Netanyahu ar fi ridicat tonul în legătură cu Ierusalimul, fără a lua în calcul nemulţumirea exprimată de Obama. În plus, chiar în timpul desfăşurării reuniunii, presa israeliană a anunţat că administraţia a aprobat construcţia a 20 de locuinţe pe locul unui hotel palestinian din Ierusalimul de Est.

Replica lui Obama ar fi fost pe măsură, constituindu-se într-un gest fără precedent în relaţiile dintre Statele Unite şi Israel. Presa israeliană, citată de cotidianul „The Times", a publicat mărturii ale unor persoane care au asistat la întâlnirea celor doi oficiali şi care dau detalii aproape neverosimile.

În primul rând, Obama şi Netanyahu au intrat separate în sala de reuniune, fără a mai poza împreună pentru fotoreporteri, aşa cum se obişnuieşte. În al doilea rând, Barack Obama ar fi părăsit discuţiile, după ce a devenit evident că premierul israelian nu renunţă la construirea de locuinţe în Ierusalimul de Est, lăsându-l pe acesta în compania consilierilor şi aruncând în treacăt fraza „anunţaţi-mă dacă se schimbă ceva".

Strategie greşită

Analiştii consideră că Netanyahu şi ministrul Apărării, Ehud Barak, ar fi greşit, arătându-se inflexibili. Ei ar fi mizat pe euforia victoriei interne a administraţiei americane - promulgarea reformei în sănătate - crezând că vor întâlni un Obama mai puţin preocupat de situaţia din Orientul Mijlociu.

Strategia a fost eronată, Casa Albă considerând în continuare refuzul statului evreu de a îngheţa colonizarea Ierusalimului de Est drept principala piedică în reluarea procesului de pace cu palestinienii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite