Obama îşi explorează rădăcinile irlandeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele SUA începe astăzi un turneu de o săptămână în Europa, cel mai lung din timpul mandatului său. Prima oprire – Irlanda, unde va vizita satul în care au trăit strămoşii săi. Vizita sa pe „Insula de Smarald“ contribuie la ridicarea moralului şi la lustruirea imaginii ţării aflate în mare dificultate economică.

Avioane urişe americane au sosit deja la Dublin, aducând elicoptere, jeep-uri şi limuzine, care vor transporta delegaţia americană. Obama va petrece 24 de ore în Irlanda înainte de a se deplasa în Marea Britanie, pentru o vizită de stat. După sosire, Barack Obama şi soţia sa, Michelle, vor merge la Áras an Uachtaráin, reşedinţa oficială a preşedinţiei irlandeze, situată la nord de Dublin, unde vor fi primiţi de preşedinta Mary McAleese. Ulterior ei vor fi primiţi şi de premierul Enda Kenny, la Farmleigh, casa oficială de oaspeţi din Dublin.

După întrevederile oficiale, Barack Obama se va deplasa cu elicopterul la casa strămoşească din micul sat Moneygall, situat în ţinutul Offaly (centrul Irlandei). Aici s-a născut, în 1831, stră-stră-stră-bunicul lui Obama, Falmouth Kearney, care era pantofar şi care a emigrat în America, în 1850. Dacă vremea va fi nefavorabilă, există planuri alternative pentru deplasarea la Moneygall, a anunţat guvernul irlandez. Obama se va întoarce diseară la Dublin, ­unde va ţine un discurs public în urma unui concert în aer liber.

Legături ancestrale

Sătenii din Offaly se mândresc cu faptul că aici îşi are originile actualul preşedinte american. Biserica din această localitate are documente care atestă legăturile familiei preşedintelui american cu satul irlandez. Atunci când legăturile sale ancestrale cu Irlanda au fost dezvăluite prima dată, cu patru ani în urmă, ştirea a fost întâmpinată, iniţial, cu mult scepticism.

Dar locuitorii din Moneygall aşteaptă acum să culeagă roadele vizitei prezidenţiale. Unul dintre ei, Henry Healy, susţine că este văr de gradul al optulea cu Obama. "Era greu de crezut că va veni aici, dar acum e o realitate. Atunci când va pune piciorul în acest sat sper că-i voi putea strânge mâna", a spus el. Casele şi gardurile întregului sat au fost vopsite, iar unul dintre locuitori a mers până acolo încât şi-a desenat pe casă un steag american.

Trotuarele au fost renovate şi straturi de flori au fost plantate în faţa caselor.  „Această conexiune a fost descoperită în 2007 şi a fost extraordinar pentru întreaga comunitate. Cred că a reînviat spiritul de comuniune care a existat mereu, dar în stare latentă", a declarat directorul şcolii din Moneygall, Eugene Ryan.

Bust la cârciuma din sat

Un bust al lui Obama este aşezat cu mândrie pe barul cârciunii din Moneygall, iar tablourile preşedintelui american ornează pereţii localului din momentul în care a fost ales. Proprietara barului, Majella Hayes, spune că Obama poate fi sigur de o primire călduroasă atunci când va ajunge în sat. „E foarte mult entuziasm, e un sentiment că se întâmplă ceva ireal pentru că nu ne-am imaginat niciodată că acest lucru se va întâmpla în timpul vieţii noastre.

Trăim  un moment istoric şi e extraordinar", a spus ea. Dacă preşedintele Obama a pus Moneygall pe harta lumii, locuitorii micului sat l-au pus pe Obama pe tricouri, care pot fi cumpărate de la orice colţ de stradă. Cele mai multe îl înfăţişează pe preşedintele american ţinând în mână o halbă din vestita bere irlandeză Guinness.

"Această conexiune a reînviat spiritul de comuniune care a existat mereu, dar în stare latentă.''
Eugene Ryan directorul şcolii din Moneygall

Orientul Mijlociu şi economia domină agenda

Vizita lui Obama în Europa are rolul de a câştiga sprijinul aliaţilor de peste Ocean în privinţa vechilor şi noilor provocări, de la tulburările politice din Orientul Mijlociu şi nordul Africii la războiul prelungit din Afganistan. Itinerarul cuprinde patru ţări, durează şase zile şi are loc pe fondul campaniei NATO din Libia şi al problemelor economice ce persistă de ambele părţi ale Atlanticului. Obama caută susţinere europeană pentru planul său de a ajuta la instalarea democraţiei în Tunisia şi Egipt şi ar putea să se confrunte cu presiuni din partea liderilor europeni pentru un rol mai puternic al Americii în Libia.

Două nopţi la Buckingham

„E o vizită foarte importantă pentru a reafirma principalele noastre alianţe", a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului prezidenţial american pentru Securitate naţională. Marţi, Barack Obama va merge la Londra pentru o vizită de stat plină de pompă. Preşedintele american va petrece două nopţi la Palatul Buckingham. Discuţiile cu premierul britanic, David Cameron, vor fi dominate de mersul operaţiunilor NATO din Libia. Ambele părţi doresc să arate că acest conflict, în care Washingtonul sprijină un rol principal al europenilor, nu a ajuns într-un moment de impas.

După trei zile petrecute în Marea Britanie, preşedintele Obama se va deplasa joi în Franţa, unde se va întâlni cu liderii mondiali, la summitul G8. Casa Albă a anuţat că Obama va avea întrevederi separate cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cu cel rus, Dmitri Medvedev, şi cu premierul nipon, Naoto Kan. „Colaborăm îndeaproape cu Franţa în toate dosarele, inclusiv cele din Afganistan şi Libia", a explicat Ben Rhodes. În privinţa Rusiei, consilierul a afirmat că este „una dintre cele mai productive" relaţii de după accederea lui Obama la putere, în 2009.

Rhodes a menţionat în special „semnarea şi ratificarea noului tratat START, cooperarea în problema sancţiunilor contra Iranului şi a neproliferării, precum şi aprovizionarea trupelor americane din Afganistan", dar şi chestiunile comerciale. Întrevederea cu premierul nipon e consacrată consecinţelor seismului şi tsunamiului din 11 martie.

Discuţii despre scutul antirachetă

Tot vineri, Obama se va deplasa în Polonia, unde va discuta şi despre planurile privind construirea scutului antirachetă în Europa, la care este parte şi România. Vineri seara, Obama va lua cina, la Varşovia cu mai mulţi preşedinţi ai ţărilor din Europa Centrală şi de Est. Vizita se va încheia sâmbătă, după o întrevedere cu premierul polonez, Donald Tusk, şi după un omagiu adus fostului preşedinte polonez, Lech Kaczynski, mort într-un accident de avion anul trecut la Smolensk (Rusia).

Întrevederi

Obama se se va întâlni separat, pe marginea summitului G8 de la Deauville, cu omologii săi din Franţa, Nicolas Sarkozy, şi Rusia, Dmitri Medvedev, precum şi cu premierul nipon Naoto Kan.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite