Obama dă liber la forări în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţul preşedintelui Barack Obama privind ridicarea interdicţiei de exploatare a hidrocarburilor din dreptul coastelor atlantice ale SUA a stârnit reacţii contradictorii.

Ecologiştii au numit decizia un "atac" la adresa oceanului, în timp ce unii locuitori din zonele de coastă şi unii congresmani au aplaudat-o, în speranţa că va aduce energie ieftină şi va crea joburi noi.

Practic, Obama a ridicat o interdicţie privind exploatarea hidrocarburilor din dreptul ţărmurilor de est ale Americii, veche de 20 de ani. Măsura ar permite instalarea platformelor petroliere în ocean, în sudul coastei atlantice, în estul Golfului Mexic şi în dreptul statului Alaska. "Nu e o decizie pe care am luat-o uşor, dar e corectă, având în vedere setea de energie a ţării şi nevoia de a crea joburi şi de a păstra competitive afacerile americane", a spus Obama.

El nu a făcut un secret din faptul că un factor în decizia sa a fost asigurarea susţinerii republicanilor pentru un proiect de lege privind schimbările de climă, care stagnează în Congres.

Proteste ale ecologiştilor

Grupurile de ecologişti au susţinut că decizia va avea un mare cost în ceea ce priveşte calitatea mediului. „Suntem îngroziţi de faptul că preşedintele a demarat un atac pe scară largă la adresa oceanului", a spus Jacqueline Savitz, de la organizaţia de mediu „Oceana". Reacţiile liderilor politici au fost diverse.

„Decizia preşedintelui va însemna mii de joburi noi, venituri suplimentare ale statului de sute de milioane de dolari şi impact economic de zeci de miliarde de dolari la nivel naţional", a apreciat Bob McDonnell, guvernatorul de Virginia, statul în care ar putea începe primele exploatări.

Fosta candidată republicană la vicepreşedinţia SUA, Sarah Palin, i-a avertizat pe republicani că e vorba de o capcană.

"Nu e o decizie pe care am luat-o uşor, dar e o decizie corectă, având în vedere setea de energie a ţării şi nevoia de a crea joburi."
Barack Obama
preşedintele SUA

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite