Obama caută pacea cu republicanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american a schimbat foaia şi se arată dispus să accepte o înţelegere pe termen scurt privind plafonul de îndatorare. Republicanii au trecut în Camera Reprezentanţilor un amendament privind reduceri bugetare de aproape şase trilioane de dolari pe o perioadă de 10 ani.

Şansele ca amendamentul să treacă şi în Senat, unde democraţii sunt majoritari, sunt mici. În plus, Barack Obama a anunţat că-şi va exercita dreptul de veto apreciind că tăierile bugetare dorite de republicani sunt mult prea mari. În schimb, preşedintele american a renunţat la poziţia dură şi s-a arătat dispus la concesii. Până acum, el a respins orice fel de înţelegere pe termen scurt, variantă agreată de republicani pentru a evita intrarea în incapacitate de plată la 2 august.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a precizat într-un comunicat că preşedintele „nu sprijină o ridicare a plafonului pe termen scurt", cu o singură excepţie. În cazul însă în care cele două partide ajung la un acord privind creşterea limitei datoriei publice şi la o reducere bugetară semnificativă şi este nevoie de o perioadă scurtă de timp (câteva zile) pentru a evita un blocaj, preşedintele va accepta această variantă. Mişcarea surprinzătoare a lui Obama reprezintă un semn al temerilor tot mai mari privind posibilitatea de a ajunge la un acord final până la 2 august.

„Banda celor 6"

Trei senatori democraţi şi trei colegi republicani, numiţi „banda celor 6", au venit cu un proiect care prevede reduceri bugetare de 3,7 trilioane de dolari în următorii 10 ani, plan pe placul preşedintelui Obama. Un trilion de dolari ar urma să fie obţinut din creşteri de taxe. Planul prevede economii urgente la buget, în valoare de 500 de miliarde de dolari, şi oferă Congresului o perioadă de şase luni pentru a veni cu o reformă a taxelor şi impozitelor. Economiştii au salutat ideea reformei sistemului de taxe, pe care experţii o cer de mai mulţi ani. Potrivit CNN, punctul slab al acestui plan este că nu specifică şi ce taxe vor fi crescute, cunoscute fiind neînţelegerile dintre democraţi şi republicani în acest sens. 

Unul dintre membrii grupului transpartinic, senatorul democrat Dick Durbin, a declarat că planul a primit aprecieri favorabile de la cel puţin 30 de senatori. Pe de altă parte, el şi-a surprins neplăcut colegii de partid, precizând că nu vede cum planul celor 6 va putea fi aprobat de Congres până la 2 august. Proiectul transpartinic a fost primit bine pe pieţe. „Nu cred că agenţiile de rating vor respinge această tactică", este de părere Brett Rose, de la Citigroup. În schimb, grupurile de lobby sunt de părere că Legislativul american nu va putea adopta rapid un plan care nu vine cu soluţii concrete. „Deocamdată avem doar vorbe, nu şi cifre", spune Roberton Williams, de la Tax Policy Center.

Soluţii alternative

Rezerva Federală se pregăteşte în eventualitatea unei intrări în incapacitate de plată, a declarat pentru Reuters preşedintele filialei FED din Philadelphia, Charles Plosser. În ultimele luni, Rezerva Federală a colaborat cu Trezoreria pentru a găsi soluţii dacă republicanii şi democraţii nu ajung la un acord până la 2 august. Plosser este convins însă că înţelegerea va fi încheiată la timp, altfel „ar putea ieşi foarte urât". „Nu ştim exact care vor fi consecinţele. Chiar vreţi să trecem printr-o astfel de experienţă?", s-a întrebat retoric Charles Plosser.

"Nu ştim exact care vor fi consecinţele. Chiar vreţi să trecem printr-o astfel de experienţă?''
Charles Plosser, preşedintele filialei FED din Philadelphia

Sondaj alarmant

Barack Obama se află pentru prima dată la egalitate cu republicanul Mitt Romney, potrivit unui sondaj al Public Policy Polling. ­Şi mai îngrijorător pentru Obama este scăderea susţinerii din partea alegătorilor independenţi. Aceştia au înclinat balanţa în favoarea sa în 2008.

Creditorii Americii

Potrivit ultimelor date publicate de Trezorerie, China rămâne cel mai mare creditor al SUA, dar numai pe plan extern. În total însă cele mai mari datorii sunt deţinute de Fondul Fiduciar de Securitate Socială - 2,67 de trilioane de dolari (19%) şi de Rezerva Federală - 1,63 de trilioane de dolari (11,3%). Iată lista primilor 10 creditori:
- Fondul Fiduciar de Securitate Socială - 2,67 de trilioane de dolari
- Rezerva Federală - 1,63 trilioane
- China - 1,16 trilioane
- Fonduri de investiţii - 959,4 miliarde
- Japonia - 912,4 miliarde
- Statele americane şi guvernele locale - 506,1 miliarde
- Fondurile private de pensii - 504,7 miliarde
- Marea Britanie - 346,5 miliarde
- Fondurile mutuale - 337,7 miliarde
- Fondurile de pensii de stat - 320,9 miliarde

Pe Wall Street „se coc" scenarii de salvare

Nu numai Rezerva Federală ia în calcul o eventuală intrare în incapacitate de plată. Pe Wall Street e agitaţie mare şi se fac tot fel de scenarii. Mai multe companii vor să scape de obligaţiunile guvernamentale pentru a se proteja în eventualitatea unui default. În mod normal, investitorii de pe Wall Street folosesc obligaţiunile emise de Trezorerie ca pe un depozit de siguranţă. Fondurile mutuale, în schimb, care au investit miliarde de dolari în aceste obligaţiuni, duc o adevărată campanie de publicitate pentru a-i convinge pe toţi că un eventual default nu va avea efecte negative asupra valorii lor. 

Agenţiile de evaluare au alte griji. Ele sunt cu ochii pe entităţile care vor fi lovite de o intrare în incapacitate de plată sau de o retrogradare a ratingului de ţară, precum companiile de asigurări şi statele americane. Agenţiile au avertizat că astfel de evenimente vor atrage după sine retrogradări de rating ale mai multor state americane, precum şi ale unor firme. La rândul lor, statele ce riscă să le fie scăzut calificativul încearcă să asigure pieţele că vor fi capabile să-şi plătească datoriile. Chiar dacă SUA vor evita la mustaţă intrarea în incapacitate de plată, unii bancheri şi investitorii apreciază că există deja pagube, cel puţin la nivel de imagine.

Condiţii mai dure de împrumut

„Când lumea se gândeşte la SUA are în minte cel mai înalt calificativ, AAA Gold Standard. Cred că această aură a fost diminuată", crede Mark Zandi, economist-şef la Moody's Analytics. De altfel, Guvernul SUA a început, încă de la debutul crizei financiare, să se pregătească de condiţii de împrumut mult mai dure, în următorii ani. Scăderea încrederii investitorilor ar putea avea efecte negative şi asupra dolarului, care va pierde în faţa valutelor din China, Canada, Brazilia sau Mexic, apreciază William H. Gross, de la fondul de investiţii Pimco din California.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite