Obama către China: „Gata cu joaca!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american, Barack Obama, a cerut Chinei să nu se mai „joace" cu sistemul economic internaţional prin politica comercială şi monetară practicată.

 „Ajunge!", a exclamat sec Obama, folosind un limbaj extrem de dur, la o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul Summitului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), la numai o zi după discuţiile avute cu preşedintele chinez, Hu Jintao. „Cerem Chinei ferm să opereze după aceleaşi reguli ca toţi ceilalţi. Nu vrem să profite de SUA", a spus Obama. China a ripostat, arătând că refuză să se conformeze unor reglementări economice internaţionale la întocmirea cărora nu a participat.

„Mai întâi trebuie să ştim despre ale cui reguli vorbim. Dacă regulile sunt stabilite colectiv, prin consens la care îşi aduce contribuţia şi China, atunci China le va respecta. Dacă regulile sunt decise de una, sau de doar câteva ţări, China nu are obligaţia să se conformeze", a afirmat Pang Sen, director general adjunct la ministerul chinez de Externe.

Obama a insistat ca Beijingul să permită aprecierea mai consistentă a yuanului, notând că moneda e menţinută în mod artificial la niveluri scăzute, afectând inclusiv companiile americane şi locurile de muncă din SUA. China, deşi se prezintă de multe ori ca economie în curs de dezvoltare, nu „s-a maturizat" , a spus  Obama.

Cămăşile hawaiiene nu se asortează cu criza

Schimbul dur de replici dintre SUA şi China contrastează cu unitatea pe care au încercat să o afişeze liderii din regiunea Asia-Pacific la summit, unde au promis că îşi vor consolida creşterea economică şi că vor îmbunătăţi legăturile comerciale, pentru a apăra regiunea de efectele crizei datoriilor de stat din zona euro.

Participanţii la summitul Asia-Pacific nu au putut poza, duminică, în haine tradiţionale hawaiiene la obişnuita fotografie de grup a summiturilor APEC, deoarece gazda lor, preşedintele Obama, a considerat obiceiul ridicol, relatează AFP. „Am decis că e o tradiţie pe care o putem abandona", a explicat Obama la încheierea APEC. Presa americană speculează că decizia de renunţare la cămăşile înflorate este legată de dorinţa liderilor APEC de a nu lăsa impresia că sunt în vacanţă, în momentul în care economia mondială este ameninţată. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite