Obama, pe urmele lui JFK la Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul democrat la preşedinţia SUA intenţionează să încălzească relaţiile transatlantice Barack Obama va ţine la sfârşitul lunii iulie un discurs la poarta Brandenburg, locul

Candidatul democrat la preşedinţia SUA intenţionează să încălzească relaţiile transatlantice

Barack Obama va ţine la sfârşitul lunii iulie un discurs la poarta Brandenburg, locul în care John F. Kennedy îşi arăta susţinerea faţă de germani, în 1963.

Primarul Berlinului, Klaus Wowereit, a acceptat cererea candidatului democrat la preşedinţia Statelor Unite, Barack Obama de a susţine un discurs la Poarta Brandemburg, cu ocazia vizitei sale în Germania, programată la sfârşitul acestei luni.

Mesajul pe care Obama intenţionează să-l transmită va fi însă mai puţin important decât simbolistica gestului său. Fostul preşedinte american John. F. Kennedy a ţinut în iunie 1963, cu doar câteva luni înainte de a fi asasinat, unul dintre cele mai importante discursuri din timpul Războiului Rece, în acelaşi loc vizat de Obama.
Discursul lui Obama ar putea simboliza totodată încălzirea relaţiilor transatlantice, răcite în timpul celor două mandate ale preşedintelui George W. Bush, în special datorită intervenţiei militare din Irak.

Obiecţii federale

Cu toate că primăria Berlinului pare încântată de ideea că Obama va ţine un discurs la poarta Brandemburg, guvernul federal a ridicat obiecţii în acest sens, informează "Der Spiegel". Un oficial german a argumentat că, până acum, doar liderii aleşi au putut vorbi la poarta Brandemburg.

Acelaşi oficial susţine că locaţia este cea mai cunoscută din Germania datorită manifestaţiilor ce au avut loc aici, în 1989, după căderea Zidului Berlinului. Un alt moment istoric a avut loc în 1987, când Ronald Reagan i-a cerut lui Mihail Gorbaciov să "dărâme zidul".

"Ich bin ein Berliner"

John F. Kennedy a vizitat în iunie 1963 Berlinul de Vest pentru a-şi arăta sprijinul pentru germanii ce locuiau într-o enclavă în interiorul RDG. "Acum 2000 de ani cea mai mare mândrie era să spui <> (sunt un cetăţean roman). Astăzi, cea mai mare mândrie este să spui "Ich bin ein Berliner" (sunt un berlinez). Toţi oamenii liberi, oriunde ar locui, sunt cetăţeni ai Berlinului, şi de aceea, ca om liber, vă spun cu mândrie <> ", declara Kennedy la 26 iunie 1963.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite