Obama, sabotat de părintele lui spiritual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginea senatorului de Illinois este puternic şifonată de "ieşirile" reverendului Wright de la biserica pe care o frecventează Barack Obama s-a distanţat cu întârziere de fostul său

Imaginea senatorului de Illinois este puternic şifonată de "ieşirile" reverendului Wright de la biserica pe care o frecventează

Barack Obama s-a distanţat cu întârziere de fostul său pastor Jeremiah Wright, după ce acesta din urmă a făcut, din nou, declaraţii care au scandalizat opinia publică americană. Recentele afirmaţii ale lui Wright, puternic mediatizate de presa americană, dar şi difuzarea unor controversate predici ale pastorului de la "Trinity United Church of Christ" din Chicago afectează puternic imaginea candidatului democrat.

"Nu există scuză" pentru declaraţiile "scandaloase" ale pastorului Wright. "Mă rănesc pe mine, rănesc toţi americanii şi trebuie să fie denunţate. (…) Omul pe care l-am văzut (luni - n.r.) nu era acelaşi cu cel pe care l-am întâlnit acum 20 de ani", a declarat Obama.

Senatorul de Illinois a subliniat că afirmaţiile pastorului său "nu reflectă, cu siguranţă, valorile şi convingerile mele. Iar dacă pastorul Wright crede că este vorba despre o poziţie politicianistă, aşa cum a spus, atunci nu mă cunoaşte bine". Acestea sunt cele mai dure remarci ale candidatului democrat la adresa pastorului care l-a cununat în 1992 şi care i-a botezat cei doi copii.

"Călcâiul lui Ahile" în variantă Obama

Publicaţia "The New York Times" a trecut în revistă cele mai controversate remarci făcute de Wright la începutul săptămânii, la clubul Naţional de Presă din Washington. Pastorul "a sugerat că atacurile din 11 septembrie au fost, cel puţin în parte, un răspuns al teroriştilor la terorismul practicat de SUA peste hotare". El şi-a susţinut afirmaţia "că SUA ar fi inventat HIV, virusul care provoacă SIDA" şi a sugerat că discursul din martie al lui Obama, prin care candidatul se distanţa de afirmaţiile reverendului, a fost motivat politic.

"The Washington Post" notează că Wright a refuzat să-şi ceară scuze pentru "infama predică" în care afirmă că populaţia de culoare ar trebui să înlocuiască urarea "Dumnezeu să binecuvânteze America" cu "Dumnezeu să blesteme America", din cauza rasismului din Statele Unite. Potrivit postului de televiziune CBS, atitudinea lui Wright reprezintă "un cadou" făcut rivalilor lui Obama.

ABC susţine că Wright reprezintă "subiectul controversat" peste care se pare că senatorul de Illinois nu poate trece. Strategul campaniei lui Obama, David Axelrod, şi-a exprimat regretul pentru ofensiva mediatică a pastorului. "Nu ajută", a declarat acesta.

Potrivit unui sondaj publicat luni de revista "Newsweek", difuzarea predicilor controversate ale lui Wright a determinat peste 40% din alegători să aibă o părere mai puţin bună despre Obama. Informaţiile sunt cu atât mai îngrijorătoare pentru senatorul de Illinois, în contextul în care cursa pentru nominalizarea candidatului democrat unic este foarte strânsă, iar două state, Indiana şi Carolina de Nord, organizează marţi alegeri primare.

Senatorul de Illinois pierde votul albilor

Presa americană mai scrie că apariţiile "animate şi provocatoare" ale lui Wright vin într-un moment foarte prost pentru Obama, care încearcă să câştige electoratul format din albi, persoane mai în vârstă şi muncitori. Sondajele arată că senatorul de Illinois nu reuşeşte să câştige în special voturile acestor categorii, care o preferă pe Clinton. Controversa provocată de Wright nu va face decât să spulbere şansele lui Obama de a câştiga de partea lui grupurile de alegători mai sus menţionate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite