Obama, pus la zid de republicanii din Congres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adversarii preşedintelui vor lansa o serie de anchete prin care încearcă să acuze administraţia Obama de corupţie. Democraţii se tem că rolul investigaţiilor Congresului este de a crea ecouri politice ce-i vor dăuna lui Obama în campania electorală din 2012.

Anul 2011 se anunţă unul greu pentru Barack Obama. Noul şef al Comisiei de Supraveghere a Guvernului din Camera Reprezentanţilor, Darrell Issa, a anunţat deschiderea unui mare număr de investigaţii pe diferite teme, ce vor lua drept ţintă administraţia Obama. După victoria partidului său în alegerile legislative de la jumătatea mandatului, deputatul republican de California se prezintă drept noul „şerif" din Washington.

Citiţi şi: Obama a cheltuit peste un milion de dolari pe vacanţa din Hawaii

El a promis „două audienţe pe săptămână" în Congres pentru a interoga membrii guvernului şi aliaţii din sectorul privat suspectaţi de fraude sau de corupţie. El îşi va prelua astăzi funcţia, odată cu reunirea noului Congres. Republicanii spun că au drept prioritate reducerea cheltuielilor şi a risipei guvernamentale, în condiţiile unui deficit bugetar care a ajuns la peste 1.400 de miliarde de dolari.

„Printre cei mai corupţi preşedinţi"

Darrell Issa a afirmat că Barack Obama e „unul dintre cei mai corupţi preşedinţi ai vremurilor moderne". El a precizat ulterior că nu s-a referit la preşedinte ca persoană, ci la administraţia Obama în general. Issa a anunţat duminică, la CNN, temele anchetelor ce se vor derula în primele trei luni ale anului. Una priveşte Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor, a cărei imagine a fost pătată prin multele scandaluri de contaminare a alimentelor, de anul trecut, iar mass-media a scos în evidenţă relaţiile insidioase dintre agenţie şi industrie. Reforma sănătăţii, considerată de Obama drept cea mai mare victorie legislativă a sa în 2010, va fi şi ea sub lupă.

„Zeci de miliarde de dolari sunt plătiţi în fiecare an unor entităţi inexistente", a spus Issa. Vor exista citaţii şi pe tema corupţiei din Afganistan sau a rolului băncilor Fannie Mae şi Freddie Mac în criza imobiliară. O altă anchetă va audia lideri de afaceri care vor mărturisi cât de mult afectează regulile guvernului piaţa joburilor. Reacţia administraţiei Obama la afacerea WikiLeaks este şi ea o temă de dezbatere.  Cotidianul francez „Le Figaro" scrie că nou-aleasa opoziţie republicană ar putea urmări chiar lansarea unei proceduri de destituire a lui Obama.

Tradiţie postelectorală

Atacarea oamenilor-cheie din tabăra politică adversă după o victorie la alegerile parţiale e o tradiţie în SUA. Administraţia democrată a lui Bill Clinton a făcut obiectul a mai mult de o mie de citaţii în faţa comisiei de control, care şi-a atins în final scopul printr-o procedură de destituire privind afacerea Monica Lewinsky. Şi democraţii au procedat la fel, lansând o procedură contra lui George W. Bush pe tema războiului din Irak, dar fără succes. Democraţii din comisia de supraveghere şi-au avertizat noul şef că nu e cazul să pornească o „vânătoare de vrăjitoare".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite