Obama, propulsat de factorul Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii au văzut în filme preşedinţi de culoare de mare anvergură la Casa Albă Posibilitatea ca Obama să devină primul preşedinte afro-american al SUA s-ar datora şi filmelor sau

Americanii au văzut în filme preşedinţi de culoare de mare anvergură la Casa Albă

Posibilitatea ca Obama să devină primul preşedinte afro-american al SUA s-ar datora şi filmelor sau serialelor de succes în care ocupantul Biroului Oval era de culoare.

Specialiştii pe pop cult susţin că rolurile de preşedinţi de culoare în filme sau seriale de succes i-au făcut pe americani mai receptivi la ideea de a-l vedea pe senatorul de Illinois la Casa Albă.

Fie că e vorba despre Sammy Davis jr în comedia din 1933 "Rufus Jones for President" sau despre Morgan Freeman în "Deep Impact" din 1998, Hollywoodul a instalat un preşedinte de culoare în Biroul Oval cu mult înainte ca americanii să fi auzit de Obama.

Tinerii, inluenţaţi de filme

"Factorul hollywoodian explică în parte popularitatea lui Barack Obama printre alegătorii cei mai tineri", afirmă John Matviko, autorul unei cărţi despre locul preşedintelui în cultura pop americană.

"Una dintre funcţiile culturii populare este că introduce idei marginale în concepţiile noastre şi transformă, încet-încet, inacceptabilul în acceptabil", explică Matviko, adăugând: "Este o formă foarte subtilă de persuasiune".

Dennis Haysbert, care a interpretat un preşedinte de culoare timp de doi ani în serialul "24", crede că aceste roluri au influenţat opinia publică.

"Sincer, rolul meu, modul în care l-am jucat şi felul în care l-au scris scenariştii au deschis ochii publicului american asupra faptului că un preşedinte de culoare poate fi o posibilitate", a povestit recent actorul, pentru "Los Angeles Times".

Alţi specialişti, alte opinii

Todd Boyd, expert în problema afro în cinematografie şi profesor la UCLA, este însă mai circumspect. "Ezit să spun că, datorită rolurilor de preşedinţi jucate de James Earl Jones, Morgan Freeman şi Dennis Haysbert, Barack Obama poate deveni azi preşedinte", e de părere Boyd, pentru care o asemenea afirmaţie e "puţin trasă de păr". El recunoaşte însă că aceste roluri să fi făcut mai puţin deranjante unele lucruri în ochii societăţii.

Aceeaşi părere este împărtăşită şi de Robert Thompson, profesor la Universitatea din Syracuse şi specialist în cultura pop. "Să le atribui lui Morgan Freeman sau Dennis Haysbert un rol în succesul lui Barack Obama înseamnă să subestimezi importanţa mişcării de apărare a drepturilor civice şi charisma lui Barack Obama", crede el.

Preşedinţi de culoare pe ecran

1933 - "Rufus Jones for President", cu Sammy Davis jr
1972 - "The Man", cu James Earl Jones
1998 - "The Fifth Element", cu Tommy "Tiny" Lister jr
1998 - "Deep Impact", cu Morgan Freeman
2001 - serialul "24", cu Dennis Haysbert
2003 - "Head of State", cu Chris Rock
2006 - "Idiocracy", cu Terry Crews

Factorul hollywoodian explică în parte popularitatea lui Barack Obama printre alegătorii mai tineri
John Matviko,
expert în cultura pop americană

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite